2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2016

Csaknem ezer jelölt a listákon

Pásztor István: Érdeket csak úgy lehet érvényesíteni, ha az ember annál az asztalnál ül, ahol a döntések születnek

Tegnap Szabadkán kampányzáró sajtótájékoztatót tartott Pásztor István, a VMSZ elnöke. A pártelnök elmondta, az elmúlt valamivel több mint egy hónap alatt összesen 418 kampányrendezvényt tartottak. Nem volt olyan vajdasági település, ahol képviselőik, jelöltjeik ne jelentek volna meg azzal a céllal, hogy elszámoljanak az eddigiekkel, és hogy elmondják, mihez kérik most a támogatást. Teljes, 250 nevet tartalmazó listával indul a VMSZ a köztársasági választásokon, a tartományi szinten a VMSZ–VMDP–MEP koalíció szintén teljes listát, azaz 60 nevet terjesztett be indulóként és 25 községben további 607-en szállnak versenybe a vasárnapi választáson a szavazatokért. A pártelnök elmondta, nagyon büszke arra, hogy csaknem ezer név szerepel a három listán. Vannak közöttük értelmiségiek, fiatalok, idősek, férfiak és nők. A listák tükrözik a vajdasági magyarság jelenlegi állapotát.

Pásztor István sajtótájékoztatóját egy hasonlattal kezdte, mondván, ha a páciens elmegy az orvoshoz, akkor nem azt várja a doktortól, hogy beavassa őt az anatómia titkaiba, hogy beszéljen az emberi szervezet működéséről, hanem hogy meggyógyítsa.

Pásztor István (Diósi Árpád felvétele)

Pásztor István (Diósi Árpád felvétele)

– A hasonlatot azért tartom jónak, beszédesnek, mert a közélet vonatkozásában ez a hasonlat érvényes. Meggyőződésem szerint ma a válaszvonal a közélettel foglalkozók között nem abban van, hogy valaki politikus vagy szakértő, hanem abban, hogy kik azok, akik a megoldáskeresés oldalán állnak, és kik azok, akik a demagógiában próbálják kiteljesíteni önmagukat. A megoldáskeresésnek részesei kell, hogy legyenek a politikusok is és a szakértők is. Ebben a tekintetben aki a válaszvonalat a politikusok és a szakértők közé teszi, az demagóg. Ahhoz, hogy a megoldásokat keressük, nem elég arról beszélni, hogy milyen nehéz a helyzet, hogy melyik törvényben mit ír, nem elég jogászkodni, tudni kell, hogy mit ír a törvényben, ismerni kell a folyamatokat, a kontextust, amelyben zajlanak a dolgok. A megoldások nem mindig ideálisak, de hát az orvoslásban sincs egyetlen orvosság, amellyel minden betegség meggyógyítható. Ezért meggyőződésem, hogy a politikusoknak csak egy feladatuk lehet a megoldáskeresésben: reggel fel kell kelni és folyamatosan, évek hosszú során, naponta 8–10–12 órát kell dolgozni. Megoldást nem lehet keresni és találni úgy, hogy elpuffantunk három mondatot, ami bizonyítja a szakértelmünket. A megoldáskeresés ennél sokkal fárasztóbb és sokkal összetettebb. Mindezt azért mondtam el, mert a mögöttünk lévő kampányt a felszabadultság jellemezte. Nem azért, mert nincsenek problémák, nem azért, mert a vajdasági magyar közösség tagjai jól élnek, hanem mert a létező problémákról nyíltan tudtunk beszélgetni. Nem első alkalommal, hanem a folyamat részeként. Kettős céllal: hogy elszámoljunk, hogy a két választás közötti időben mit tettünk, és a másik cél, hogy az előttünk lévő választási ciklusban mit kívánunk tenni annak érdekében, hogy a létező problémákra megoldást találjunk – mondta a pártelnök.

A célokról beszélve Pásztor István kiemelte, arra készülnek, hogy folytatják azt a megkezdett folyamatot, amit a kampány és a választás csak egy másodpercre állít meg.

– A vajdasági magyarság kettős identitású közösség. Mi magyarok vagyunk, kisebbségi létben élünk, de a mi hazánk Szerbia. Ezért elemi érdekünk az, hogy Szerbia és Vajdaság fejlődjön, hogy a városaink és a településeink fejlődjenek. Elemi érdekünk az, hogy innen ne meneküljenek az emberek, hanem ide vissza tudjanak jönni. Elemi érdekünk az, hogy azokban a folyamatokban, amik ezt biztosítják, partnerek tudjunk lenni – mondta a VMSZ elnöke.

Arról is beszélt, hogy a VMSZ nyitott minden párt irányába, kivéve a szélsőjobboldali erőket, amelyekkel eddig sem működtek együtt. Hozzátette, senki irányába sincsenek elköteleződve. Nem kívánnak beleesni abba a kisebbségi csapdába, hogy a nagy szerb pártok irányába történő pártpolitikai elkötelezettség miatt kimaradjanak a folyamatok befolyásolásából. Ezt a rubicont a VMSZ már átlépte és nem kíván visszalépni, szögezte le Pásztor István.

– Az, hogy melyik lesz Szerbiában a legmarkánsabb politikai erő, azt nem a vajdasági magyarok döntik el, hanem a többségi nemzet szavazói. Nekünk pedig az a dolgunk – és erre mi készek vagyunk –, hogy azok, akik a legnagyobb támogatást kapják, azokkal programok mentén, célkitűzések mentén, a megoldáskeresés szándékával együttműködjünk. A kölcsönösség elve alapján, a kölcsönös megbecsülés alapján, partnerkapcsolatot építve. Szeretném elmondani, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség eddig se feküdt le senkinek és ezután se fog. Emellett azt is szeretném elmondani, hogy nem lehet érdeket érvényesíteni a tó partjáról brekegve. Érdeket csak úgy lehet érvényesíteni, ha az ember annál az asztalnál ül, ahol a döntések születnek – mondta a pártelnök, s hozzátette, hogy most, amikor fontos folyamatok játszódnak le Európában, illetve Szerbia uniós csatlakozása okán az országban is, akkor a VMSZ nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne üljön annál az asztalnál, ahol a döntések születnek. A döntéshelyzet hiányában nem tudnák az infrastruktúrát fejleszteni és magyar osztályokat nyitni. Csak akkor tudnak a magyarság számára fontos munkahelyeket megőrizni az iskolákban, az egészségügyben meg a kultúrában, ha az asztalnál ülnek. Ehhez kérik a szavazópolgárok támogatását.

Az bebizonyosodott ebben a kampányban, hogy joggal állítjuk, hogy a vajdasági magyarság számára mi vagyunk a biztos pont. Mert egyfelől az eddig elvégzett munka ezt igazolja, másfelől azok az emberek, akik a listákon vannak, az ő teljesítményük feljogosít minket arra, hogy ezt mondjuk és kiplakátoljuk – mondta végezetül Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Arra az újságírói kérdésre, hogy van-e a VMSZ-nek Szabadkán polgármesterjelöltje, a pártelnök azt válaszolta, amikor eljön az ideje, akkor fog erről beszélni, de hozzátette, hogy úgy véli, új polgármestere lesz Szabadkának.