2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2016

„El tudunk számolni az elvégzett munkával”

Az előttünk álló vasárnap nemcsak a választások miatt fontos, hanem április 24-e, Szent György napja miatt is. Ez az a nap, amikor hagyományaink szerint kiterelték a jószágot a legelőre, azt megelőzően pedig kiválasztották, kire bízzák rá a nyájat Szent Mihály napjáig. Ilyen szimbolikája is lehet e vasárnapnak, el kell ugyanis a közösségnek most döntenie, kire bízza a „nyájat”, kire bízza a maga képviseletét. Szent Mihály napján érkezik vissza a nyáj a hagyomány szerint, akkor kell elszámolni azzal. Ezért tartom fontosak, hogy mi minden alkalommal el tudjunk számolni az elvégzett teendőkkel a választások előtt, most is ezt tesszük – jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a párt palicsi lakossági fórumán, melyen Dobó Márta, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnöke, a párt szabadkai önkormányzati jelöltje és Sarnyai Zoltán, a párt tartományi képviselőjelöltje is bemutatkozott.

Pásztor István, Dobó Márta és Sarnyai Zoltán (Ótos András felvétele)

Pásztor István, Dobó Márta és Sarnyai Zoltán (Ótos András felvétele)

Függetlenül attól, hogy a Szerb Haladó Pártról, annak múltjáról számos elmarasztaló kritika lát napvilágot, melyek egy részét mi is osztjuk, a tapasztalatunk azt mutatja, hogy ez a párt partnerként fogadott el minket, s betartott mindent, amit megbeszéltünk, ellentétben a Demokrata Párttal, amellyel sok megállapodás csak addig tartott, ameddig a tárgyalást követően meg nem fogtam a kilincset. Nem mi döntjük el, melyik lesz a legerősebb szerb párt, de mi döntjük el, együtt fogunk-e működni azzal saját érdekeink megvalósítása érdekében – húzta alá beszédében Pásztor.

Emlékeztetett arra, hogy e helyi közösségnek köszönhetően megválasztott parlamenti képviselőként a Tartományi Képviselőház elnöke lehetett, s egy konfliktusokkal teli időszak volt a köztársasági és tartományi vezetőség eltérő összetétele miatt. A vajdasági parlament mégis ki tudta húzni a négy évet, annak ellenére, hogy még egy új statútumot is ki kellett dolgozni a Szerbiai Alkotmánybíróság döntése után, tette hozzá.

Kiemelte a Magyarország és Szerbia közötti kiváló kapcsolatok értékét, a magyarországi ötvenmilliárd forintos gazdaságélénkítési támogatást, melynek köszönhetően a vajdasági magyarok gyorsabban tudnak előre haladni, mint amire a szerbiai körülmények lehetőséget adnának.

Mint mondta, a VMSZ az egyetlen magyar erő a választásokon, amelyik teljes listával vesz részt minden szinten, saját erejéből begyűjtve az aláírásokat az induláshoz. Nem lehet alternatíva az, hogy ellenzékbe, a döntéshozáson kívülre vigye valaki a vajdasági magyarokat, mert az óriási vérveszteséget okozna – értékelte.

Sarnyai a kis lakossági fórumok jelentőségét hangsúlyozta, melyeken közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki a politikusok és a jelen lévő lakosság között, kötetlen beszélgetések jönnek létre, melyeken a képviselők megtapasztalják, mely kérdésekkel kell igazán foglalkozniuk munkájuk során. A kis értékű lopások korábbi ügyét hozta fel példaként – ez a probléma is a kis lakossági fórumokon fogalmazódott meg, s a párt végül magasabb szinten találhatott megoldást arra. Kiemelte, nem csupán a köztársasági, hanem a tartományi parlamentben is fontos a jelenlét a magyar ügyek rendezéséhez. A megoldásokhoz partner is kell, s az elmúlt időszak bizonyította, hogy a VMSZ megfelelő partnert talált, s megfelelő, megbízható partner tudott lenni – fogalmazott Sarnyai.