2024. április 26., péntek

Három év várakozás

A brüsszeli megállapodás legfontosabb kitétele máig nem valósult meg

Belgrád és Pristina szakértői munkacsoportjai tegnap folytatták a párbeszédet Brüsszelben. Napirenden egyebek mellett a szerbiai rendőrség által kiállított személyi igazolványok használata és a hivatalos látogatásokról szóló megállapodás alkalmazása szerepelt. A szerbiai munkacsoportot Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója vezette.

A személyi igazolványok kérdése azt követően szerepelt napirenden, hogy a Szerbiával folytatott párbeszédért felelős koszovói minisztérium korábban úgy döntött, koszovói állampolgárok szerbiai személyi igazolvánnyal nem léphetnek Koszovó területére, és el sem hagyhatják azt. A hivatalos látogatásokról szóló megállapodás pedig azért kérdőjeleződött meg, mert a pristinai hatalom meghatározatlan időre megtiltotta Marko Đurićnak a Koszovóba való beutazást, miután a politikus a közelmúltban engedély nélkül látogatott el a szerbek lakta észak-koszovói községekbe. Ha Đurić mégis megpróbálna Koszovó területére lépni, a rendőrség letartóztathatja. A Belgrád és Pristina közötti brüsszeli megállapodás mentén a szerbiai illetékesek koszovói látogatásának jóváhagyása a koszovói Külügyminisztérium hatáskörébe tartozik.

Egyébként tegnap múlt három éve, hogy Ivica Dačić és Hashim Thaçi akkori szerb, illetve koszovói miniszterelnökök aláírták a brüsszeli megállapodást. A dokumentum aláírását mindkét fél és a nemzetközi közösség is történelmiként értékelte.

A megállapodás egyik legfontosabb kitétele a koszovói szerb községek közösségének megalapítása, ugyanakkor ez mindmáig nem történt meg. Tavaly szeptemberben Aleksandar Vučić szerb és Isa Mustafa koszovói kormányfők ismét megállapodást írtak alá a témában, ez már részletesebben foglalkozott a közösség megalapításával. A szerb fél számára az elmondások szerint semmi sem kérdéses ebben az ügyben, ugyanakkor a koszovói ellenzék azóta minden lehetséges eszközzel ellehetetleníti a koszovói parlament munkáját és akadályozza a megállapodás alkalmazását.

A koszovói fél sem elégedett maradéktalanul a brüsszeli megállapodás alkalmazásával. Atifete Jahjaga, volt koszovói államfő április elején brüsszeli látogatása során azt kérte az Európai Unió vezető politikusaitól, hogy a megállapodás alkalmazása legyen feltétele Szerbia további európai integrációs útjának.