2024. április 26., péntek

Nem indulhat az MM és a VMDK listája köztársasági szinten

Jogerős döntésében a Közigazgatási Bíróság a választási bizottságnak adott igazat – Az MM szerint ennek ellenére lesz választásuk a magyar embereknek

A Közigazgatási Bíróság tegnap meghozott döntésében elutasította a Magyar Mozgalom által támogatott, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Horvátok Demokratikus Közössége által állított köztársasági választási lista panaszát, melyet e lista kihirdetésének elutasítása miatt nyújtottak be a pártszövetség képviselői. Mint ismeretes, a Köztársasági Választási Bizottság okirat-hamisítás, érvénytelen pecséttel történő aláírás-hitelesítés miatt döntött úgy, hogy nem hirdeti ki a Magyar Mozgalom nevével fémjelzett köztársasági listát. A döntést azután hozták meg, hogy előbb az aláírások pótlására szólították fel a koalíciós feleket, mivel nem volt elegendő aláírás a lista kihirdetéséhez. Az aláírások pótlását követően egy utólagos ellenőrzés állapította meg a visszaélést.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

Miközben a Magyar Mozgalom ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést az aláírások hitelesítésével való visszaélések miatt, azt elismerték, hogy „kénytelenek voltak belgrádi segítséget elfogadni” a listaállításhoz. A Vajdasági Magyar Szövetség mindeközben a lehető legerélyesebben elítélte a történteket, a párt tisztségviselői „a vajdasági magyar politikai élet szégyenének” titulálták. A VMDK és a HDK panaszt tett a Közigazgatási Bíróságon, a listaállítás lehetőségét kérték.

A panasztevők közölték, hogy 10.476 aláírást adtak át április 8-án, a választási bizottság 9806 aláírást rendben talált, és más hiányosságra nem hívta fel a koalíció figyelmét, csak a szükséges aláírások pótlására. Legalább 194 aláírás benyújtására szólította fel a koalíciót 48 órás határidőn belül, aminek a VMDK–HDK listája eleget tett, 793 új aláírást adott át, ebből 733-at megfelelőnek tartott a bizottság. A panasz szerint ezt követte a testület tagjainak kételye, majd az ismételt ellenőrzés, melynek során a belgrádi Alapfokú Bíróságtól kapott értesítést követően 1611 aláírást érvénytelen pecsét alkalmazása miatt jogilag semmisnek ítéltek. A koalíció arra hivatkozott, hogy minden esetben a választási bizottság utasítása alapján járt el, s annak az utolsó alkalommal is hagynia kellett volna még időt a megkérdőjelezett aláírások pótlására.

A bíróság megállapította, hogy az elsődleges aláíráslista átadását követő ellenőrzés szerint 9821 személyt találtak meg a választói névjegyzékben, 310 nem szerepelt benne, 252 más listának is aláírt, 16 pedig többször is aláírt ugyanannak a listának. Ennek alapján felszólították a koalíciót a támogatói névsor pótlására, ami meg is történt, s melyet újabb ellenőrzés követett. Az ellenőrzéseket az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium végezte el. A 793 új aláírásból 733 volt megfelelő, ezeknek a „tulajdonosai” szerepeltek a választói jegyzékben, és nem támogattak más listát. A bíróság megállapítja, hogy a perdokumentáció részét képezi a belügyminisztérium tanúsítványa 1600 aláírás elkobzásáról. A választási bizottság értesítette az Alapfokú Bíróságot, s arra kérte, állapítsa meg, a „III” jelzésű bírósági pecsétet használták-e, kifizették-e a hitelesítés díját. A bíróság válaszában közölte, hogy e pecsétet nem használhatták, mert január 28-a óta a bírósági széfben van, így nem áll használatban, a koalíció pedig nem nyújtott be hitelesítési kérelmet sem. A Közigazgatási Bíróság megállapította, hogy az érvényben lévő jogszabály értelmében a választási bizottság helyesen járt el, amikor nem hirdette ki a listát, arra hivatkozva, hogy a megadott határidőn belül sem pótolták a jogi előírásoknak megfelelően a mulasztást.

HALASZTANI KELLETT VOLNA A VÁLASZTÁSOKAT?

A Magyar Mozgalom tegnap közleményben reagált a jogerős döntésre. A dr. Korhecz Tamás és Csonka Áron által aláírt szöveg kifejti: „A választási bizottság szerintünk törvénytelen döntésének a megsemmisítése a választások elhalasztását jelentette volna. A bíróság indoklásában nem cáfolta meg, de nem is foglalkozott jogi érveink többségével. Minden bizonnyal nem akart olyan döntést hozni, amely a teljes választási eljárás megismétlését vonta volna maga után.”

Mint a közlemény címében is megállapítják, ezáltal csak a kormányközeli magyar lista, azaz a VMSZ listája indulhat a választásokon köztársasági szinten, s ezzel ellenlábasuk részben elérte a célját. Az MM által támogatott listák így tartományi és önkormányzati szinten indulnak Adán, Magyarkanizsán, Óbecsén, Szabadkán, Topolyán, Zentán és Zomborban. Ennek fényében hangsúlyozzák, hogy „a vajdasági magyar embereknek április 24-én lesz választási lehetőségük”.

Pásztor: Az aláírásokat nem a Mikulás hozta

A Magyar Mozgalom korábbi közleménye szerint dr. Korhecz Tamás, az MM társelnöke az EBESZ-választásokat megfigyelő missziójának munkatársaival folytatott beszélgetése során kilátásba helyezte, hogy becsületsértésért és rágalmazásért pert indít Pásztor István, a VMSZ elnöke ellen, mert a pártelnök az érvénytelen aláírások ügyében csalással vádolta meg. A Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában Pásztor tegnap azt felelte erre a bejelentésre, hogy a perrel való fenyegetőzés helyett Korhecznek inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy az általa fémjelzett civil szervezet partnereivel együtt hamisítási ügybe keveredett, ami törvényszegésnek számít. Hozzátette, egyetlen szóval sem állította, hogy Korhecz Tamás, az MM társelnöke aláírásokat hamisított, vagy hogy ő gyűjtötte azokat, de mégsem a Mikulás hozta őket, aki december 6-án szokott megérkezni – adta hírül a Pannon RTV.