2024. április 26., péntek

Döntöttek a támogatásokról

Kihirdették Zentán a civil szervezeteknek szóló pályázat eredményét

A zentai önkormányzat az idén is támogatásban részesíti a községben működő civil szervezetek projektumait. Ezek közül a kulturális tevékenységgel foglalkozó egyesületek számára 1,4 millió, környezetvédelmi programokra 366 ezer dinárt, az idegenforgalom fejlesztésére 600 ezer, a szociális védelem terén szervezett programokra pedig kicsit több, mint 1 millió dinárt fordítanak.

A község hivatalos honlapján található lista alapján a művelődési projektumok közül a legnagyobb összeget (100 ezer dinárt) a kevi Móra István Művelődési Egyesületnek és a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesületnek ítélte oda a szakmai bizottság a Keviben 26. alkalommal megrendezésre kerülő kenyérünnep, illetve a tornyosi Szent István-napi kenyérszentelési ünnep és egy magyarországi vendégszereplés költségeinek a fedezésére. A bizottság 90-90 ezer dinárt ítélt oda a Képzőművészeti Alkotóműhely polgári társulás Nemzetközi művészeti műhelyének a megszervezésére és a zEtna Beszélgetések a vulkán alatt rendezvényének tizennegyedik évfolyamára. A Rozetta Kézművestársaság Zenta első említésének 800. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő kiállításaira és előadásaira, illetve a Cor Jesu Alapítvány orgonazenét tartalmazó CD-jének az elkészítésére 80-80 ezer dinárt fordítanak.

A civil szervezetek idegenforgalmi programjai közül a legnagyobb összeget, 87 500-87 500 dinárt a Halászcsárda Víkendtelepülés Polgárok Egyesülete és a Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület kapta a 800. évfordulóhoz kapcsolódó rendezvényeikre. Egyaránt 80 000 dináros támogatásban részesült a Tisza-kedvelők Polgári Egyesület (a turisztikai katamarán csónak kiépítésének az ötödik fázisára), a Vajdasági Víz Alatti Kutatók a zentai csata maradványainak a föltárására, illetve a Zyntharew Motorosklub a város évfordulójára szervezendő motorostalálkozóra.

A környezetvédelmi projektumok közül a legnagyobb támogatást a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének Tiéd a felelősség! III. elnevezésű projektuma (90 ezer dinár) és a Tisza Mentőcsapat kapta a folyó víz alatti takarítására, valamint környezetvédelmi előadások szervezésére (86 ezer dinár).

A szociális tevékenységgel kapcsolatos projektumok közül 70 ezer dinárt különítettek el a Zenta Község Rákellenes Társasága által tervezett onkológiai előadásokra, s 60 000-60 000 dinárt a Vajdasági Házas Hétvége Közösség évzáró nagytalálkozójára és a nyári nemzetközi családi nagytalálkozó megszervezésére, valamint a Tisza Menti Nagycsaládosok Egyesületének családgondozási programjára. Ugyanekkora összeget ítéltek oda a Perfect Polgárok Egyesülete háromnapos textilszobor-készítő táborának a megrendezésére, valamint a multiplex szklerózisban szenvedők körzeti szervezetének projektumára.