2024. április 26., péntek

Lavrov: a választások elejét veszik közjogi vákuum kialakulásának

A Szíriában szerdán zajló parlamenti választásoknak elejét kell venniük annak, hogy az országban az új alkotmány elfogadásáig közjogi vákuum alakuljon ki  - jelentette ki Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

"Egyetértés alakult ki abban, hogy a folyamatnak (a szíriai konfliktusban érintett felek rendezési tárgyalásainak) olyan új alkotmányt kell eredményeznie, amelynek alapján új, előre hozott választást fognak tartani" - mondta az orosz diplomácia vezetője.

"Ám amíg ez megtörténik, elejét kell venni annak, hogy vákuum alakuljon ki a közjogban a szíriai végrehajtó hatalom szférájában. A mai választásoknak ezt a szerepet kell betölteniük" - tette hozzá.

Lavrov hangsúlyozta, hogy a Genfben a héten újrainduló szíriai béketárgyalások az országban végrehajtandó politikai reformra fognak összpontosítani. Rámutatott, hogy a folyamat a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport segítségével és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján zajlik.

A miniszter szerint a feleknek meg kell állapodniuk az új alkotmányról és arról, hogy milyen struktúrák segítik majd elő Szíriában az új rendszerbe történő zökkenőmentes átmenetet. Lavrov álláspontja szerint a szíriaiaknak kell eldönteniük, hogy az átmenet miként menjen végbe.

Mint mondta, Moszkva "nyugodtan" viszonyul a szíriai parlamenti választásokhoz, mert hisz benne, hogy azok biztosítják a jelenlegi alkotmányban foglalt politikai intézmények működését. Lavrov szerint a szíriai rendezési tárgyalásokba be kell vonni az országban élő kurdokat is, és minden ellenzéki csoportnak a kompromisszum elérésén kell munkálkodnia.

Oroszország az öt éve tartó szíriai polgárháborúban a Bassár el-Aszad elnök vezette kormány szövetségese, amelynek megszilárdítása érdekében tavaly ősszel légi offenzívát indított. Nyugati országok és a szíriai ellenzék képviselői a genfi tárgyalásokkal szembeni provokációnak minősítették a kizárólag a kormány által ellenőrzött területeken megtartott választást.

A 14 szíriai tartományból - az Iszlám Állam és az an-Núszra Front terrorszervezet által megszállt Rakka és Idlíb kivételével - 12-ben tartanak szerdán parlamenti választást, a 2012. februári népszavazás által elfogadott alaptörvény alapján.