2024. május 5., vasárnap

„A közös sikerek jövőjében hiszünk”

A magyar és a szerb kormányfő adta át a szabadkai Masterplast új gyárrészlegét – Orbán Szerbia gazdasági felzárkózását méltatta, Vučić ígéretet tett: nem fogja feledni a magyar baráti viszon

Orbán Viktor szerbiai látogatásának kiemelkedő pontját jelentette a szabadkai Masterplast YU üvegszövet-gyártó új részlegének ünnepélyes átadása, melyen a magyar kormányfő mellett már szerb kollégája, Aleksandar Vučić miniszterelnök is részt vett.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A magyar delegációban ott volt még Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Nagy János Miniszterelnöki Programirodát vezető magyar államtitkár, Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, Pintér Attila belgrádi magyar nagykövet és Babity János szabadkai főkonzul.
„Az esemény jelentőségét tükrözi, hogy igen magas e helyszínen az egy négyzetméterre jutó elnökök és miniszterelnökök száma” – indította derűs hangulatban beszédét Orbán Viktor, aki azonnal kihasználta az alkalmat arra, hogy köszönetet mondjon a szerb kormánynak ehhez a vállalkozáshoz és más magyarok által folytatott vállalkozásokhoz nyújtott jelentős segítségéért. Orbán aláhúzta, ahhoz, hogy valahol valóban létrejöhessen egy üzlet, tehetséges, elszánt, tettre kész és elkötelezett emberek kellenek, ebből kifolyólag elismerés illeti a vajdasági magyarokat, hiszen egy vállalkozás csak ott valósulhat meg, ahol a befektető tudni véli, képzett, becsületes munkaerő áll a rendelkezésére üzleti terveinek megvalósításához. Meggyőződésének adott hangot, hogy a Masterplast új részlege előre viszi Szerbiát, de ugyanolyan hasznára válik Magyarországnak, s jó Európának is.
– A mai eseménynek azonban szimbolikus jelentősége is van. Szerbia és Magyarország ugyanis egy közös vállalkozás végrehajtására szánta el magát: mi egy olyan Európát szeretnénk, melynek egy sikeres Magyarország és egy sikeres Szerbia is a részét képezi. Nem számít újdonságnak: Magyarország nagyon is érdekelt a szomszédos Szerbia sikerében.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A világ alaposan megváltozott az elmúlt néhány év során. Ma már másokat is érdekeltté kell tenni saját sikerünk iránt ahhoz, hogy boldogulni tudjunk. Közép-Európa sokáig számított gazdasági értelemben a kontinens leszakadó, önállótlan részének, éppen azért, mert az egymás nélküli siker politikája határozta meg. A gazdasági válságot követően, szerencsére, új fejezetet tudtunk nyitni, melyben már szakítottunk ezzel a politikával és a közös sikerek jövőjében kezdtünk el gondolkodni – értékelte a magyar kormányfő.
Vajdaság kulcsszerepét hangsúlyozta, a tartomány Orbán szerint hídfő, mely az unióra nyílik, s mely összeköti Magyarországot és Szerbiát.
– Tisztában vagyok vele, hogy Szerbiában választási kampány van, s hogy egy másik állam miniszterelnökeként be kell tartanom bizonyos határokat, amikor politikai témákról beszélek. Azzal is tisztában vagyok azonban, hogy az igazságot sem hallgathatom el. Szerbiára néhány évvel ezelőtt még csak nem is mert volna egyetlen garassal fogadni senki sem. Tény, hogy ma már egy másik Szerbiát látunk, mely megbízható gazdasági partnernek számít, melynek sikerült felkapaszkodnia a mélyből, s mindenkinek tudnia kell, ehhez jó vezetőre, bátor gazdaságpolitikára is szükség volt. Fontos lenne az ország számára, ha nem tévesztené el ezúttal sem az ösvényt, melyen olyan sikeresen elindult – hangsúlyozta Orbán Viktor.

NINCSENEK RENDEZETLEN KÉRDÉSEK
A két állam közötti történelmi csúcsot elért kapcsolatokat méltatta beszédében Aleksandar Vučić szerb kormányfő. Mint mondta, Magyarországban hazánk őszinte és megbízható partnerre lelt, ez az állam semmilyen feltételeket, akadályokat sem gördített hazánk európai uniós csatlakozása elé. Szerbia ezt nem fogja elfelejteni, s már ma nagyon nagyra értékeli, mondta Vučić.
– Rendkívül nagy örömömre szolgál minden olyan esemény, melyen üzemet, gyárat adhatunk át, új munkahelyek teremtésének lehetünk szemtanúi. Szerbia biztosan halad a fejlődés útján, a munka legnehezebb részén már túl vagyunk. Mit gondolnak, minek köszönhető, hogy folyamatosan javítani kell a gazdasági javulás várható indexét? Ez éppen a beruházásoknak és az azok által megvalósított kivitel erősödésének köszönhető. A javulás még nagyobb lesz, ha mindennek köszönhetően sikerül a fogyasztást is növelni. Továbbra is jelen van a szegénység, de tudom, hogy jó úton haladunk. Szerbia nagy tekintélyre tett szert az elvégzett reformok miatt a világban. Ennek a tekintélynek a megszerzésében Magyarország rengeteget segített. Köszönök minden olyan alkalmat, amikor a magyar kormány az érdeklődő beruházóknak azt tanácsolta: nyugodtan jöhetnek hozzánk, mert Szerbia egy megbízható beruházási célpontnak számít – húzta alá a szerb miniszterelnök.

MIÉRT NEM TUD MAGYARUL A SZERB NAGYKÖVET?
A két ország között nincsenek nyitott, rendezetlen kérdések, állapította meg Vučić, s reményét fejezte ki, hogy a jövőben még több magyar beruházás érkezik hazánkba.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ország továbbra is kiemelt fontossággal gondoskodik majd az itt élő kisebbségi közösségekről, ennek egyik példájaként említette, hogy a jövőben megalakuló kormányban még jelentősebb szerepet kíván nyújtani a kisebbségeknek.
Jutott idő arra is, hogy kritikával illesse Rade Drobacot, Szerbia magyarországi nagykövetét. Vučić ugyanis észrevette, hogy a magyar beszéd alatt a nagykövet tolmácsot használt. Mint mondta, ezen is változtatni kell, a magyarországi szerb nagykövetnek tudnia kell magyarul, éppen úgy, ahogyan a belgrádi magyar nagykövet kiválóan beszéli a szerb nyelvet, annak az államnak a nyelvét, ahol küldetést teljesít. „A fordításnak nem tudok tapsolni”, jegyezte meg Vučić, „még akkor sem, ha tudom, budapesti nagykövetünk egyébként megbízható és nagy munkabírással rendelkező személy”. Egyes régi szerb szokásainkat sürgősen meg kell változtatni, nem gondolhatjuk azt, hogy mindenütt boldogulhatunk a szerbbel – zárta bírálatát.

ÚJ MUNKAHELYEK, CÉLTUDATOS TERVEK
A Masterplast YU üvegszövet-gyártó részlegét Bunford Tivadar cégtulajdonos mutatta be. Mint mondta, a vállalat hamar felismerte, hogy a határon túli magyarok lakta területeken érdemes beruházni, a kettős identitás, a környezetnyelv ismerete ugyanis nagy értéket jelentenek. A Masterplast Szabadkán mára addig fejlődött, hogy a délkelet-európai létesítményeik központjává vált. Az új üzem 205 új munkahelyet teremt majd, évente 80 millió négyzetméter üvegszövetet szállít ki az európai piacra húsz millió euró értékben. A gyártás céljára egy kétszáz négyzetméteres új csarnok épült. A tervet kétmillió euróval támogatta a szerb kormány, mint arról Bunford beszámolt, a miniszterelnökkel fél óra alatt mindent megbeszéltek, s tíz napon belül elkészült a szerződés is. A tervek szerint a Masterplast az évtized végére Európa második legnagyobb üvegszövet-előállítójává lép majd elő.