2024. április 26., péntek
Választások 2016

Az elhallgatott razziáról

Matuska Márton tartott könyvbemutatót Topolyán

A VMDP Topolya-Kishegyes körzeti szervezetének rendezésében a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében április 8-án, este Matuska Márton tartott könyvbemutatót.

Az elhallgatott razzia bemutatóján Matuska Márton Kovács László társaságában (Szabó Anikó felvétele)

Az elhallgatott razzia bemutatóján Matuska Márton Kovács László társaságában (Szabó Anikó felvétele)

Ismertetésre került a szerző 2015-ben megjelent, Az elhallgatott razzia című kötete, melynek a bemutatóján Kovács László, a VMDP Topolya-Kishegyes körzeti szervezetének elnöke mondott köszöntőt. Üdvözlőbeszédében a Magyar Örökség díjjal kitüntetett alkotónak gratulált elismeréséhez, felvillantotta a portréját, körvonalazta kutatási területét, és előrejelezte: a könyvbemutatón a figyelem középpontjában a tízkötetes alkotó tavaly kiadott könyve szerepel, mely az 1944-ben bekövetkezett második újvidéki razziáról szól. Mint a szerző lapunknak adott nyilatkozatában kiemelte: 1990-ben kezdte a szóban forgó témát hivatalosan és nyilvánosan feszegetni, azóta kutatója a tárgynak.

– Keresek, kutatok, és rá is találok adatokra, amelyek 1944-45 folyamán vagy a két esztendő fordulója táján itt, a Délvidéken, a vajdasági magyarokkal történtekre vonatkoznak. Nemcsak a magyarokkal, hanem sok mással is, de természetesen engem ez érdekel, mert tudom, hogy ez számunkra megrendítő eseménysor volt. Néhány hónapon át eltartott, és aminek során még mindig nem tudjuk pontosan, még talán megközelítőleg sem, hogy hány ezer, hány tízezer magyar veszett el akkor. Időközben elég sok könyvem, tanulmányom jelent meg ebben a témában, és néhány évvel ezelőtt döbbentem rá, hogy én Újvidéken élek és Újvidékről még nincsen egy összefoglaló könyv, ami átfogó képet adna arról, hogy valójában a tartományi székvárosban mi történt – fogalmazott többek között a szerző, amikor a bemutatásra kerülő kötet tartalmi jegyeiről, születésének körülményeiről kérdeztük.