A gyermekvállalás és -nevelés segítése

A hétvégén Adán tanácskozást és közgyűlést tartottak a nagycsaládosok

csin

2016. április 12., 10:41

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége szombaton Adán tanácskozást tartott A gyermekvállalás és -nevelés segítése hazánkban elnevezéssel. Az összejövetelen megjelent többek között Ana Gavrilović belgrádi egyetemi tanár, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kovács Elvira köztársasági képviselő (VMSZ), Csikós László államtitkár (VMSZ), Patyi Lajos tartományi képviselő (VMSZ), valamint a szabadkai Gyurcsik Klára és Róbert, akik az alkotó szellemű nevelés propagálói.

Az adai tanácskozás és közgyűlés résztvevői (Foto Video Studio Dobai Ada)

Az adai tanácskozás és közgyűlés résztvevői (Foto Video Studio Dobai Ada)

A tanácskozás első részében a Vancsesz elnöke, Krizsán Vilmos elmondta, szeretnék áttekinteni, hogy köztársasági és tartományi szinten, illetve az MNT, az önkormányzatok és a nagycsaládos-szervezetek miben tudnák segíteni a családokat a gyermeknevelésben. Megjegyezte, hogy a tartománytól több támogatást várnának, mivel az egészségügyi, szociális és népesedési titkárságtól már évek óta nem kapnak támogatást, illetve szeretnék, ha a titkárság komolyabban foglalkozna a népesedés kérdésével. Kiemelte, hogy az MNT révén minden gyerek mehet főiskolára vagy egyetemre, hiszen az ösztöndíjprogramon keresztül, illetve az Európai Kollégiumba való elhelyezéssel ez a szülőknek szinte nem jelent terhet.

A vitában Ana Gavrilović a tanulás fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy fontos a gyermekes családok segítése, hogy a gyerekek tanulhassanak. Utána Kovács Elvira a köztársasági előírásokról beszélt. A legnagyobb érdeklődés az iránt nyilvánult meg, hogy meddig jutott az a törvénytervezet, amely a harmadik gyerek után az anyasági pótlék bevezetésére vonatkozik. Elmondta, hogy erről megkezdődött a közvita, de legalább egy év szükséges, hogy a törvénytervezet végigmenjen a törvényhozáson.

Csikós László elmondta, hogy 2014-ben még 383 ezren kaptak családi pótlékot, az idén már 21 ezerrel kevesebben. Közölte, hogy tavaly 400 kisgyerekkel több született Szerbiában, mint az előző évben, viszont az elhalálozás és a kivándorlás miatt továbbra is csökkent a népesség. Fontosnak nevezte az iskoláztatást, mert a lakosság 23 százaléka írástudatlan.

Gyurcsik Klára az alkotó szellemű nevelésről beszélt, és arról a programról, amelyet a Vancsesszel közösen szándékoznak megvalósítani, hiszen a népesedési, családgondozási és cselekvési program részeként műhelymunkákat szeretnének tartani a szülők, a pedagógusok és az óvónők számára minden olyan közösségben, ahol erre igény lesz.

A tanácskozást követően a Vancsesz megtartotta az idei közgyűlését, amelyen Krizsán Vilmos elmondása szerint beszámoltak a tavalyi eredményes munkáról, és ismertették az idei terveket, valamint elfogadták a múlt évi pénzügyi jelentést és az idei pénzügyi tervet.

– A szövetségben tavaly körülbelül 3 millió dinárból gazdálkodtunk, amiből elsősorban a nagycsaládosház építését finanszíroztuk, és azokat a programokat, amelyeket végül sikeresen megvalósítottunk. Ekkora összegre számítunk az idén is azokból a pályázatokból, amelyeket már átadtunk vagy a jövőben fogalmazunk meg – közölte Krizsán Vilmos.

Mivel a szervezet korábbi titkára, a topolyai Sablauer Brindza Beatrix lemondott, helyére a bácskossuthfalvi Fodor Zoltánt választották meg a közgyűlésen.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége