2024. április 26., péntek

Aleppó visszavételére készül a hadsereg

Az orosz légierő és a szíriai hadsereg közös hadműveletet készít elő Aleppó felszabadítására – jelentette ki tegnap Damaszkuszban egy orosz parlamenti küldöttség előtt Vael Nadír al-Haláki szíriai kormányfő. Haláki közlése szerint fel fognak lépni a tűzszünethez nem csatlakozott vagy azt be nem tartó „törvényen kívüli fegyveres alakulatok” ellen is. Közölte, hogy az orosz légierő támogatásával Szíriában 40 ezer négyzetkilométert és több mint 500 települést sikerült felszabadítani. Mint mondta, az orosz légi támogatásnak köszönhetően „gyökeresen megváltozott” az erőegyensúly a hadsereg javára.

A szembenálló felek összebékítéséért felelős orosz központ szerint Aleppótól északra a tűzszünetet be nem tartó an-Núszra Front több mint ezer fegyverest, hét tankot és 24 géppuskákkal felszerelt terepjárót vont össze.

Lemondott az ukrán kormányfő

Beadja lemondását Arszenyij Jacenyuk, Ukrajna miniszterelnöke (a felvételen). A kormányfő ezt a 10 perc a miniszterelnökkel című tegnapi műsorban jelentette be.

„Tudom, hogy mi a kötelességem, ezért lemondok kormányfői pozíciómról. Április 12-én, kedden ezt a döntésemet a parlament elé terjesztem”. Jacenyuk az okokról azt mondta, hogy az országban politikai válság van, amit mesterségesen gerjesztenek, és bízik benne, hogy az új kormány fellépésével ezt a folyamatot meg lehet állítani.

A lemondás után „azonnal meg kell választani az ország új kormányát”, és létre kell, hogy jöjjön egy új kormányzó többség a parlamentben – tette hozzá Arszenyij Jacenyuk.

Petro Porosenko államfő februárban kérte Jacenyuk lemondását, a parlament azonban nem vonta meg kormányától a bizalmat.

A macedón rendőrség könnygázzal verte vissza a migránsok rohamát 

A macedón rendőrség könnygáz bevetésével verte vissza tegnap a görög határnál több mint ötszáz migráns rohamát a határkerítés ellen. Az Idomeni görög falu közelében lévő illegális migránstábor lakói közül több százan gyűltek össze a határkerítésnél, és megpróbálták áttörni. A migránsok kövekkel dobálták a rendőröket, utóbbiak erre reagálva vetettek be könnygázt, és oszlatták szét a tüntetőket.

Több mint egy hónapja az idomeni tábor mintegy 11 ezer lakója követeli, hogy Macedónia újra nyissa meg a határátkelőt, amely a Nyugat-Európába vezető migránsútvonalon fekszik. A macedón hatóságok azonban hetek óta egyetlen migránst sem engedtek át. A görög hatóságok megpróbálják rávenni ezeket az embereket, hogy menjenek a fogadóközpontokba, de kevés sikerrel.

Németországban hetvenhat veszélyes iszlamistát keresnek

Németországban több tucat veszélyesként számon tartott iszlamistát keresnek elfogatóparanccsal – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi újság kormányzati adatokra hivatkozva. A kormány az ellenzéki Zöldek parlamenti (Bundestag) frakciójának írásbeli kérdésére adott válaszában azt írta, hogy 76 közveszélyes, erőszakra hajlamos iszlamista ellen van érvényben elfogatóparancs.

Az úgynevezett terrorturizmusról készített kormányzati jelentés szerint a 2012–2015-ös időszakban Németországból nagyjából 800-an távoztak Szíriába vagy Észak-Irakba, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz vagy más terrorszervezethez. A kiutazók száma csökken, tavaly 150-en indultak útnak. Nagyjából 130-an meghaltak (csak tavaly 80-an), és körülbelül minden harmadik visszatért Németországba. Hetvenre teszik azok számát, akik katonai képzettséggel vagy harci tapasztalattal érkeztek vissza.

A BfV (a belső elhárítás) vezetője, Hans-Georg Maassen a lapnak elmondta, hogy 1100 főt tesz ki a muzulmán vallás valamely szélsőséges irányzatának eszméi által indíttatva terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott emberek csoportja. E csoport mellett még 8650 szalafistát – az iszlám Németországban legnépszerűbb szélsőséges irányzatának követőjét – is nyilvántartanak.