2024. április 26., péntek
ZOMBOR

A vajdasági hivatásos színházak fesztiválja

Idén négy magyar nyelvű előadás is szerepel a programon

Alig hogy szombaton lezárul a Zombori Zenei ünnepségek elnevezésű komolyzenei fesztivál, hétfőn, április 11-én újabb kezdődik, mégpedig a Vajdasági Hivatásos Színházak 66. Fesztiválja. A szemlén összesen 11 előadást mutatnak be, ebből négyet magyar nyelvű társulatok adnak elő. Az első gyermekdarab lesz, Lázár Ervin–Markó Róbert: A kislány, aki mindenkit szeretett mese/játéka a szabadkai Gyermekszínház társulatának előadásában, Tengely Gábor rendezésében. Az előadásra kedden, április 12-én, 11 órakor kerül sor a fesztivál helyszínén, a zombori Népszínházban. A jegyek 150 dinárba kerülnek.

Ugyanazon a napon, tehát kedden 18 órától az újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves magyar színésznövendékei zenés összeállítással lépnek fel, amelyben a Koldusoperából adnak elő részleteket, illetve Dévényi Ádám dalait mutatják be. A föllépők: Fülöp Tímea, Orlovity Sztaniszlava, Ozsvár Róbert, Rókus Zoltán, Szalai Bence, Székely Beáta, Szilágyi Áron és Verebes Judit. Az előadás ingyenes.

A harmadik magyar nyelvű előadásra is kedden kerül sor. A Kosztolányi Dezső Színház Manipulációk című előadását láthatja a közönség. A Bojan Jablanovec rendezte koprodukciós darab alkotó-előadói Formanek Csaba, Kucsov Borisz, Levko Esztella, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Mészáros Gábor, Szorcsik Kriszta. A felnőtteknek szóló előadásra 250 dinárba kerül a belépő.

Másnap, szerdán, április 13-án 20 órai kezdettel az Újvidéki Színház társulatának Részeg tárgyalás című előadása szerepel a fesztivál műsorán. A Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regénye nyomán készült, Lénárd Róbert által rendezett előadás szereplői: Pongó Gábor, Giricz Attila, Figura Terézia, Ferenc Ágota, Crnkovity Gabriella, Berta Csongor, f. h., Banka Lívia, Faragó Edit, Gombos Dániel, Huszta Dániel, Ricz Ármin f. h., Molnár Gábor Nóra f. h., László Judit. Jegyek 250 dináros áron válthatók.

A felsorolt jegyárak kedvezményesek, azok juthatnak hozzá a kedvezményhez, akik a Magyar Polgári Kaszinó szervezésére, vagy szervezőjére, Szabó Istvánra hivatkoznak jegyváltáskor.

A fesztiválon az említettek mellett föllép még az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, a zombori Népszínház, az újvidéki Ifjúsági Színház, az ugyancsak újvidéki Új Teátrum, valamint a nagybecskereki Toša Jovanović Színház társulata. A rendezvénynek, amelyen szombaton adják át a szakmai díjakat, hét kísérő műsora is lesz.