2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2016

Falugondnok-szolgálat Közép-Bánátban is

Lakossági fórum és pályázatismertető volt Muzslyán

Lakossági fórumot tartott csütörtökön Muzslyán a VMSZ, amelyen ismertették a Prosperitati Alapítvány második pályázati körének a részleteit is. A Magyar Házban megtartott rendezvényen jelen volt Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár és Kovács Elvira parlamenti képviselőjelölt.
Nagybecskerek Város magyarlakta falvait, Muzslyát, Lukácsfalvát és Szentmihályt elsősorban a kertészeiről ismerik. Ők a környező zöldségpiacok fő ellátói. Az utóbbi években azonban egyre többen hagyják ott a mezőgazdaságot. Sokan elköltöztek. Ezért minden támogatás jól jön. Bakos Ervin lukácsfalvi kertész szerint a mezőgazdaság mélyponton van – ugyanúgy a kertészet is. Mert nem könnyű felvenni a harcot a piacért a nyugat-európai vagy a törökországi kertészekkel, akik jóval nagyobb állami támogatásban részesülnek. Szerinte az esélyt a terményeik feldolgozásában, minőségi csomagolásában vagy elraktározásában kell keresni.
A Prosperitati Alapítvány második pályázati köréről, amelynek öt tétele van, Nagy Sándor és Kovács Dianna, az Alapítvány közép- és dél-bánáti területi irodájának a munkatársai mondtak ismertetőt. Az első körben Nagybecskereken több mint 250 pályázati dokumentáció vettek át. Bíznak abban, hogy továbbra is fennmarad az érdeklődés.
A VMSZ szociális programjának az egyik eleme a falugondnok-szolgálat, amely már beindult néhány vajdasági településen. Kovács Elvira parlamenti képviselőjelölt közölte, hogy április 11-étől elkezdi munkáját a falugondnok-szolgálat e területen is. A falugondnok Ördög Árpád muzslyai lakos lesz. A muzslyai, nagybecskereki, szentmihályi, lukácsfalvi és erzsébetlaki idős, egyedül élő és segítségre szoruló emberek mindennapjait próbálja majd megkönnyíteni.