2024. április 26., péntek

Néhány órára ténylegesen beszüntetik a harcokat Hegyi-Karabahban

Az örmény védelmi tárca szerint a Hegyi-Karabah területén egymással harcban álló felek megállapodtak arról, hogy az érvényben lévő, számos alkalommal megsértett tűzszünettel párhuzamosan néhány órára teljesen beszüntetik a tüzet, hogy összegyűjthessék az elesett katonák holttesteit.

A tárca tájékoztatása szerint Azerbajdzsán péntekre virradó éjszaka megsértette a kedden életbe lépett fegyvernyugvást, aknavetőket vetett be a szakadárok hadállásai ellen. A harcokban két örmény katona meghalt, egyikük a Hegyi-Karabah északi részén fekvő Talis közelében húzódó frontvonalnál, egy másik pedig a terület északkeleti részén.

Arcrun Oganeszján, az örmény védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy Karmir, Tugyur és Baganisz falvakat tüzérségi fegyverekkel lőtte az azeri hadsereg. Vagif Darghaly, az azeri védelmi tárca szóvivője erre úgy reagált, hogy az azeri erők az örmény katonák tüzérségi lövedékeire válaszoltak, amelyek polgári létesítményeket is célba vettek.

Nem sokkal később Hegyi-Karabah tartomány hatóságai közölték, a felek megállapodtak arról, hogy a nap folyamán öt órára ténylegesen beszüntetik a harcokat, hogy mind az azeriek, mind az örmények összegyűjthessék az elesett katonák holttestét. A felek hangsúlyozták, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) is részt vett a megegyezés létrehozásában.

Az AFP információi szerint a szokatlan hevességű fegyveres konfliktusban, amely április 2-ra virradóra robbant ki Hegyi-Karabah Azerbajdzsánnal közös határán, a két oldalon összesen legalább 77 ember vesztette életét, beleértve a katonai és civil áldozatokat is.
A szembenálló felek kedden tűzszünetben állapodtak meg, s bár ezt összességében véve betartják, újra és újra észlelhetőek villongások a néhány napja tartó összecsapásokban az azeri hadsereg által elfoglalt hadállások környékén.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah az 1990-es évek elején - Örményország támogatásával vívott - véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig tartó háborúban 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még maga Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.