2024. május 5., vasárnap

VSZL: Katasztrofális helyzet az egészségügyben

Nataša Terbec: Nem lehet hónapokig várni az egészségügyi ellenőrzésre (Fotó: Fekete J. József)

Nataša Terbec: Nem lehet hónapokig várni az egészségügyi ellenőrzésre (Fotó: Fekete J. József)

A mai egészségügyi világnap kapcsán tegnap Zomborban Nataša Terbec, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga Női Fórumának elnök asszonya, a zombori képviselő-testület képviselője az egészségügy tarthatatlan helyzetéről tartott sajtóértekezletet.

Megoldásként vetette föl, hogy pártja egy önálló, tartományi egészségbiztosítási alap létrehozása mellett száll síkra. Az alap anyagi eszközeit a kötelező egészségbiztosításból befolyó pénz képezné, ami jelentősen növelhetné az egészségügyi ellátás minőségét a Vajdaságban.

Terbec meglátása szerint az állami és a privát egészségügyi szolgáltatások egységes ellátásba integrálása kiküszöbölné a jelenlegi, több hónapra, akár évekre elhúzódó várólistákat.

Terbec kiemelte, hogy a jelen pillanatban a nőket egyaránt sújtja a tartós munkanélküliség, másfelől a megváltozott munkakörülmények, illetve a családon belüli erőszak, amiből a hatóság csupán a testi sértéseket regisztrálja. Ezért a VSZL a nők kötelező egészségügyi vizsgálatának bevezetése mellett száll síkra, azzal, hogy a foglalkoztatottak esetében ennek költségeit a munkáltató állja, a munkanélkülieknél pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, a falvakban és a kiemelten rászoruló nők esetében a szűrővizsgálatot mobil orvos csoportok végeznék. Szerinte kötelező tárgyként kellene az iskolákban oktatni a nemi nevelést a népszaporulat növelése érdekében.