2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2016

Példaértékű falufejlesztés

Elhelyezték a bácskossuthfalvi wellness medence alapkövét

Bácskossuthfalvára látogatott tegnap Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A program a helyi közösségben kezdődött, majd a heti piacon folytatódott.

A bácskossuthfalvi Sila Kft. termékei legnagyobb részét a külföldi piacon értékesíti (Benedek Miklós felvétele)

A bácskossuthfalvi Sila Kft. termékei legnagyobb részét a külföldi piacon értékesíti (Benedek Miklós felvétele)

Ezt követően a fafeldolgozással, keményfa lapok gyártásával foglalkozó Hamar Kft.-ben jártak a vendégek, amit a Sila Kft.-be, Európa egyik piacvezető láncgyártó cégébe tett látogatás követett. A pártelnök részt vett a bácskossuthfalvi Rekreációs Központban tervezett száz négyzetméter alapterületű wellness medence alapkőletételénél is. A körúton jelen voltak Topolya község vezetői, Kislinder Gábor polgármester, Plohl Edvin, a községi képviselőtestület elnöke, Fremond Árpád, a párt alelnöke, a községi szervezet elnöke, valamint a községi tanács számos tagja, a párt képviselőjelöltjei és a helyi közösség képviselői. A program keretén belül átadtak rendeltetésének egy többszáz méteres új szennyvízcsatornát a Szent István utcában.

Pásztor István bácskossuthfalvi látogatása során a Sila vállalat két részlegének tevékenységébe is betekintést nyert. A gyár jelenleg 193 dolgozót foglalkoztat; a termelési tevékenysége főleg a láncgyártás; a termékeik legnagyobb részét a külföldi piacokon értékesítik, legnagyobb részét, 55 százalékát Németországban, további 20 százalékát a volt Jugoszlávia országaiban, de a magyar, a román, a bolgár piacon is jelen vannak, jelenlegi terveik között szerepel az orosz piac felé való nyitás, tudtuk meg Méhes Bélától, a cég ellenőrző bizottságának elnökétől, korábbi igazgatójától, majd hozzátette, az utóbbi mintegy másfél évtizedben Európa egyik vezető cégévé váltak mind a termékeik minőségét, mind mennyiségét tekintve, és sikeresen felvették a versenyt a kínai és törökországi konkurenciával.

A láncgyárat követően a Rekreációs Központba látogattak el a vendégek. A központ 2013-ban került a helyi közösség tulajdonába. Azóta elkészült két medence, amelyek közül az egyik 16x25 méteres alapterületű. Ennek megnyitójára a tavalyi évben került sor. A medence akkor még nem nyílt meg, azóta viszont lerakták a járólapokat, és már csak a terület szépítése van hátra, hogy a tervek szerint június második felére a fürdőzők rendelkezésére tudják bocsátani. Emellett tervben van egy wellnesmedence kiépítése, amelynek ünnepélyes alapkőletételére is sor került. Ezen munkálatok befejezése 2017-re várható, tudtuk meg Seffer Attilától, a helyi közösség tanácsának elnökétől. A Rekreációs Központban jelenleg csupán a tekepálya üzemel, de a távolabbi tervek között szerepel egy étterem megnyitása is, így teljes körű kikapcsolódási lehetőséget biztosítva az ide látogató vendégeknek. A tervek között szerepel a medencék felszerelése úgy, hogy azok vize fűthető legyen, ezzel is kitolva a fürdési szezont.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

– Az alapkőletételeket, mint műfajt nem szeretem, ettől függetlenül szívesen tettem eleget ennek a felkérésnek, mert a tavalyi évben itt voltam, amikor a fejlesztés egyik előző fázisának megnyitására került sor, most pedig azért vállaltam el, mert ezzel is elismerésemet akartam kifejezni a bácskossuthfalvi polgároknak, akik ilyen sanyarú körülmények között is megszavazták a helyi járulékot, és ezen fejlesztések egy része éppen ennek köszönhetően valósul meg. Mindez azért fontos mert egy európai léptékű életminőség megcélzását tudja szolgálni, és meggyőződésem, hogy nem csak az itt élőknek tud kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget nyújtani, hanem a környékbelieknek is. – nyilatkozta a sajtó képviselőinek a megújuló Rekreációs Központban a VMSZ elnöke.

A nap folyamán sor került egy szennyvízelvezető csatorna ünnepélyes átadására is. Ezúttal egy 370 méteres szakaszt sikerült kiépíteni. A beruházás értéke mintegy 1,8 millió dinár, amit tartományi és községi támogatásokból, valamint a helyi járulék segítségével tudták biztosítani. Seffer Attila újságírói kérdésre elmondta, a tervek között szerepel, hogy minden évben egy utcát rá tudjanak csatlakoztatni a szennyvízhálózatra. A vendégek végül az Agro-Dima mezőgazdasági cégbe látogattak el, a kampányprogram lakossági fórummal zárult.