2024. április 26., péntek

Egészségügyi ellátásra mindenkinek joga van

Orvos-, egészségügyi személyzet-, pénz- és helyhiány miatt a kórházak túlterheltek

Az egészség világnapján a tartományi ombudsman arra figyelmeztet, hogy Vajdaság területén az egészségre való alapvető jog érvényesítése talán a legnehezebb. A tartományi ombudsman közleményéből kiderül, hogy 2015 folyamán a legtöbb panasz éppen az egészségvédelemmel volt összefüggésben, holott a 21. századi korszerű társadalomban az egészségügyi ellátás mindenki számára egyformán elérhető kellene, hogy legyen, mégis a nők és a gyermekek tudták legkevésbé érvényesíteni eme jogukat.

A tartományi ombudsmannak a polgárok által az egészségügyi, illetve a szociális-védelmi intézmények munkájára benyújtott panaszok arra utalnak, illetve az intézmények az ombudsmannak eljuttatott információkból is az derül ki, hogy a tartomány területén az egészségügyi ellátás nehézkes. Az egészségügyi intézmények orvoshiánytól szenvednek, elsősorban szakorvosokból van hiány, egészségügyi személyzetből, és kevés a hely is, nincs kellő felszerelés és pénz sincs, hogy kielégítsék az egészségügyi ellátás igényeit. Mindenekelőtt, különösen a városon kívüli településeken, gyermekorvosra és nőgyógyászra lenne szükség. A rossz munkakörülmények és az alacsony fizetések miatt egyre többen döntenek úgy, hogy külföldre települnek át – hívják fel a figyelmet a közleményben.

A kialakult helyzet miatt pedig az egészségügyi intézmények túlterheltek. Mivel csökkenteni szeretnék azon polgárok számát, akik az állami költségvetés terhére gyógykezeltethetik magukat, egyre szigorúbban tolmácsolják a törvényes előírásokat. Az ilyen eljárás szervezetlenség hatását kelti, illetve annak megválogatását, ki részesülhet egészségügyi ellátásban. Az ilyen hozzáállás különösen a szakorvosi vizsgálatoknál érzékelhető. A páciensek gyakran hónapokat várnak egy szakorvosi konzultációra, különböző vizsgálatokra, vagy laboratóriumi analízisre.

A tartományi ombudsman rámutat arra is, hogy bár minden önkormányzatban tevékenykednek a páciensek jogaival megbízott tanácsadók, a polgárok ritkán fordulnak hozzájuk bizalommal. Elsősorban amiatt, mert ezeknek a tanácsadóknak írásban kell átadni a panaszt, ami a polgár részéről meghatározott tájékozottságot igényel. Másrészről pedig a páciensek tartanak attól, hogy a panasz benyújtásából káruk keletkezhet, megromolhat a kapcsolatuk az orvossal, vagy az egészségügyi személyzettel. Harmadsorban pedig a polgárok automatikusan kapcsolatokat keresnek még azon problémák megoldására is, amelyek ingyenesek, és egyébként gyorsan megoldhatók lennének.

Abból, hogy milyen ügyben keresik fel a polgárok a tartományi ombudsmant, kiderül, nem rendelkeznek kellő tájékozottsággal, illetve nem értik, miként működik az egészségügyi ellátás. A polgárok 2015-ben számos alkalommal panaszkodtak arra, hogy nem kaptak kellő információt az egészségügyi személyzettől a gyógykezelésről való jogukról, valamint nem nyerhettek betekintést az egészségügyi dokumentációjukba. A legtöbben arra nyújtottak be panaszt, hogy nem tudták megvalósítani az egészségügyi ellátásra való jogukat, mert nem sikerült a törvényes határidőn belül elvégeztetni a szükséges vizsgálatot, vagy megkezdeni a gyógykezelést.

Többen, olyanok, akik nem rendelkeznek hitelesített egészségügyi könyvecskével, illetve akik ugyan nem szerb állampolgárok, de szerbiai lakhellyel rendelkeznek, tanácsot kértek, hogyan tudnák gyógykezeltetni magukat, illetve gyermeküket, emellett gyakran a külföldön történő gyógykezelés lehetőségei után érdeklődtek a polgárok.

Április 7-e, az egészség világnapja alkalmából a tartományi ombudsman kiemeli, mindenkinek joga van tájékozódni az egészségügyi ellátásról, ugyanakkor az egészségügyi szolgáltatásokat fizikai és anyagi szempontból mindenki számára elérhetővé kell tenni.