2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2016

„A magyarok az egyetlen magyar listára szavazzanak”

Szijjártó Péter: Szerbiának és Magyarországnak érdeke az egységes politikai érdekképviseletre támaszkodó erős vajdasági magyarság

A Szerbia és a Magyarország közötti politikai és gazdasági kapcsolatokról, valamint a közelgő választásokról tárgyalt tegnap Szabadkán Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Magyarország és Szerbia kapcsolatai történelmi csúcspontjukon vannak, értékelte a találkozót követően megtartott sajtótájékoztatón Szijjártó, hozzátéve: ezt a mondatot könnyű kimondani, ide eljutni azonban rendkívül nehéz volt, illetve nem is lehetne kimondani a szerb és a magyar kormány, valamint a VMSZ kiemelkedő teljesítménye nélkül. A magyar kormány nagyra becsüli a szerb kormány erőfeszítéseit, valamint különösen nagyra becsüli a VMSZ szerepét a jelenlegi kormánykoalícióban emelte ki Szijjártó, hozzátéve, hogy Szerbia és Magyarország között a vajdasági magyarság jelenti a legerősebb kapcsot, így mindkét ország érdeke, hogy a vajdasági magyarság érdekképviselete erős maradjon, úgy köztársasági, mint tartományi szinten.
Szerbiának és Magyarországnak is érdeke az egységes politikai érdekképviseletre támaszkodó erős vajdasági magyarság, nyomatékosította Szabadkán Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, aki az április 24-i választásokon való részvételre buzdította a vajdasági magyarságot, majd arra kérte a szavazókat, hogy voksukat az egyetlen induló magyar listára, a VMSZ–VMDP–MEP listájára adják le.
– A magyar kormány üdvözli a Vajdasági Magyar Szövetség körül létrejött hárompárti összefogást, amely egyetlen magyar listaként indul harcba a magyar szavazatokért. A magyar kormány és a VMSZ stratégiai szövetségesei egymásnak. Ez a stratégiai szövetség tette lehetővő az átfogó gazdaságfejlesztési koncepció, illetve program útnak indítását. Kedvező feltételű hitelekkel és vissza nem térítendő támogatásokkal segítjük az idegenforgalmi és mezőgazdasági vállalkozásokat, valamint a kis- és közép vállalkozásokat. Ez a program nemcsak a vajdasági magyarság, hanem Szerbia számára is jó – fogalmazott Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, emlékeztetvén arra, hogy a pályázatok második körét néhány nappal ezelőtt írták ki.
Szijjártó örömének adott hangot, amiért a szerb–magyar kormányközi kisebbségi vegyes bizottság öt év szünetet követően ismét összeült. A vajdasági magyarság számára az is jó hír, hogy a szerb és a magyar kormány megállapodtak határátkelőhelyeik számának növeléséről.
A továbbiakban Szerbia európai integrációja volt téma. Mint arra Szijjártó emlékeztetett, Magyarország mindig is támogatta Szerbia uniós törekvéseit, hiszen az integráció a vajdasági magyarság jobb életének záloga. Magyarország soha nem hagyja, hogy valamelyik brüsszeli intézmény, vagy uniós tagállam akadályozza Szerbia európai útját, nyomatékosította Szijjártó, hozzátéve: Szerbia megérdemelte az uniós tagságot. Mint aláhúzta, ez a szerb kormány munkájának köszönhető, a kormány sikeres munkájához pedig a VMSZ is érdemben járult hozzá.
Pásztor István, a VMSZ elnöke szintén a Szerbia és a Magyarország közötti kapcsolatok mélységét méltatta, mondván, hogy a két ország közötti kapcsolatok elsősorban Szijjártó Péter igyekezetének köszönhetően ennyire kiemelkedően jók. Szerbia és Magyarország az egész régió viszonylatában büszke lehet kapcsolataira, nyomatékosította a VMSZ elnöke, hozzátéve, hogy a mai, kiszámíthatatlan és változó világban a két ország közötti stabil, baráti és együttműködésen alapuló kapcsolatok a vajdasági magyarság és minden szerbiai lakos számára fontosak.
A VMSZ elnöke a továbbiakban megköszönte Szijjártónak, amiért támogatta a gazdaságfejlesztési stratégiát és segített annak talpra állításába. Szavai szerint a program elsősorban a vajdasági magyar közösség vállalkozó rétegének az érdekeit képviseli, másrészről azonban az egész ország gazdasági fellendüléséhez és költségvetési stabilitásához is hozzájárulhat. A támogatás, amit Magyarország kormánya nyújtott a vajdasági magyar közösségnek, regionális és európai viszonylatban is példaértékű, húzta alá Pásztor.
A VMSZ elnöke is kitért a választások témájára. Elmondása szerint Szijjártóval beszélgetvén beszámolt arról, hogy a VMSZ, a VMDP és a MEP koalíciójának mentén felálló és a VMSZ által fémjelezett lista az egyedüli magyar lista, amely részt vesz a választásokon. A szándék a politikai erő megőrzése, hiszen egy ilyen változó világban ez a vajdasági magyar közösség elemi érdeke, hangsúlyozta Pásztor, hozzáfűzve: a választásokat követően programok és elképzelések mentén azokkal építenek partneri kapcsolatokat, akik azonosulni tudnak célkitűzéseikkel.
– Arra kértem miniszter urat, hogy a magyar kormány is támogasson bennünket ezen erőfeszítésünkben, mert a magyar érdekképviselet talpon maradása nemcsak a vajdasági magyar közösség érdeke, hanem nemzeti érdek is – fogalmazott Pásztor.
Szabadkai látogatása után Szijjártó Péter Pancsován folytatta szerbiai körútját. A Szerb Haladó Párt kampánygyűlésének vendége volt, ahol Aleksandar Vučić, az SZHP elnöke fogadta a magyar diplomácia vezetőjét.