2024. április 26., péntek

Egy hét Toulouse-ban

A Nyári Mozi Színházi Közösség előadásait ismerheti meg hét napon keresztül a franciaországi közönség

A franciaországi Toulouse-ban lép fel Döbrei Dénes és Varga Heni. Az ottani közönség egy hétig a kelebiai Nyári Mozi Színházi Közösség előadásaival ismerkedhet, 11-étől 17-ig ugyanis mindennap játsszák valamelyik produkciójukat. A tartalmas franciaországi útról Döbrei Dénes számolt be lapunknak:

– A toulouse-i Le Ring kortárs színházi központban tartózkodunk egy hétig, 11-től 17-ig mindennap fellépünk, 11-én és 12-én a Five For Two, 13-án és 14-én a Méhcsípés, 15-én és 16-án az Antal Attila rendezésében készült Együtt című előadást játsszuk, 17-én pedig egy nagy performance-ot mutatunk be ottani alkotókkal, úgyhogy 11-étől az előadásink mellett a közös produkcióra is készülünk. A Le Ringnek van ugyan társulata, de évente egy új produkciót készítenek. Főleg befogadószínházról van szó, a repertoárjukat is úgy állítják össze, hogy ott helyben lehetőség nyíljon előadásokat készíteni és bemutatni. Emellett fél éven keresztül színészképző mestertanfolyamot is tartanak. Januárban már elkezdődött, egy hetéig én is ott tanítok, valójában ennek második részét képezik az előadásaink. Varga Henivel hat évig éltünk Toulouse-ban. Ottani alkotókkal együtt létrehoztuk a Kobez csoportot. A 17-ei fellépés tulajdonképpen a volt Kobez és a Nyári Mozi Színházi Közösség közös műsora lesz, csakhogy mi hiányosan érkezünk. Igazság szerint szélesebb körű, sokrétűbb programot terveztünk, kiállításokat és koncerteket is, tevékenységünk bemutatása lett volna a cél, de a pénzügyi keretek ezt nem engedélyezik. Sajnos az idei évi támogatások még kilátástalanok, így kénytelenek voltunk az előadásokra szorítkozni, úgyhogy Varga Henivel csak ketten megyünk ki. Bonyodalmas lesz, hiszen ottani technikusok segítségét kell kérnünk, akik nem ismerik az előadásainkat. A szerencse az egészben, hogy korábban már kint leszek a kurzus kapcsán, így remélhetőleg sikerül mindent jól megszervezni. A mai körülményekben nagyon nehéz előre tervezni. Mivel az idei támogatások még váratnak magukra, nem lehet tudni, mit és hogyan lehet ebben az évben megvalósítani. Mindazok a tervek, amelyeket egy független színházi csoport megpróbál létrehozni, a lehetőségektől függnek. Erre az évadra márpedig elég sok tervünk van – mondta Döbrei Dénes és az új tervekről is szólt.

– A franciaországi út jó lehetőséget ad arra is, hogy új kapcsolatokra tegyünk szert. Toulouse-ban működik Európa egyik legjobb cirkusziskolája, már elindultak a beszélgetések, hogyan lehetne egy tanfolyamot szervezni Szabadkán, létrehozni egy nyári iskolát, esetleg egy fellépést a Desiré fesztiválon. Májusban 23-án, 24-én és 25-én butoh tanfolyamot szervezünk a Kosztolányi Dezső Színházban. Yoko Higashi japán származású, Franciaországban élő táncos-koreográfus, zenész-zeneszerző érkezik Szabadkára. Yoko Higashi tehát nem csupán tánccal, elektronikus zenével is foglalkozik, és koncerteket ad. A tanfolyamra május 15-ig lehet jelentkezni, a részvételi díj 2400 dinár. A művésznő látogatása tulajdonképpen egy szlovéniai felkéréshez kapcsolódik. A ljubljanai Neforma minden hónapban táncosokat és zenészeket hív meg. Yoko Higashival duóban készítünk egy produkciót, amelyet május 26-án adunk elő Ljubljanában. Erre a találkozásra Szabadkán is sor kerül, valamint egy kisebb turnét is tervezünk, amelynek állomásai Topolya, Zenta és Szeged lennének. Nincs kizárva, hogy vendégelőadókat is bevonunk, és egy nagyobb előadás kerekedik ki belőle. További terveink közt szerepel Katharina Seyferth – aki ugyebár Grotowskival működött együtt – újabb tanfolyama is, Henivel pedig a Test-emlékezet kurzust tartanánk meg. Egy új projektum is tervbe lett véve, amelyben egy nagyobb zenekar is közreműködne, valamint a Szabadkai Városi Múzeumban, a jugoszláviai festők és szobrászok kiállításmegnyitóján Jasna Jovičevićtyel és Edita Kadirić közreműködésével bemutatott performance-ot továbbfejlesztenénk, előadássá bővítenénk, akár más képzőművészek bevonásával – sorolta Döbrei Dénes.