2024. április 20., szombat

Zatvorena granica

Ograda u regionu Kelebije

Na mađarsko-srpskoj granici između Kelebije i Ašothaloma, na više lokacija je započeto ojačavanje ograde. Vojnici grade ogradu na mestima gde je ranije postavljena samo NATO-žica – opisuje nam dopisnik mađarske agencije MTI sa lica mesta.

Pogranično područje je na toj lokaciji izuzetno teško prohodno, prepuno vode i trske. Granicu je do sada branila, takozvana, NATO-žica, a mađarski vojnici su neposredno iza te žice započeli izgradnju iste ograde korišćene na drugim delovima mađarsko-srpske granice. Mašine postavljaju metalne šipke na koje se postavlja žičana mreža, dok se na vrh ograde postavljaju, takozvani, labudovi vratovi, a na čije vrhove se postavlja žica se sečivom.

Prema saopštenju ministarstva odbrane Mađarske, izdatog u nedelju, proteklih dana je povećan broj ilegalnih prelazaka granice, pa je zbog toga Mađarska Vojska, na molbu ministarstva odbrane, na određenim delovima mađarsko-srpske granice započela dodatno fizičko pojačanje privremene prepreke, postavljene na granici. Prema statistici, koja se može naći na sajtu policije, od ponedeljka do subote policajci su intervenisali u 879 slučajeva ilegalnih prelazaka granice, dok je prethodne nedelje, u periodu između 21. i 27. marta, ovaj broj iznosio 822. Ove godine, odjednom je najviše migranata uhvaćeno nakon Uskrsa, kada je policija tokom dana intervenisala u čak 255 slučajeva.

Tužilaštvo je u vezi krivičnih dela, vezanih za migraciju, izdalo saopštenje po kojem su ilegalni migranti u kasnu jesen prošle godine najviše puta pokušali ilegalno preći granicu u regionu Reske, Morahaloma i Ašothaloma, dok je proteklih nedjelja značajno povećan broj ilegalnih migranata uhvaćenih u regionu Kelebije.