2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2016

Végre előnyt jelent magyarnak lenni

Palicson, Zentán, Magyarkanizsán és Adorjánon járt a VMSZ vendégeként Németh Zsolt – Pásztor István: A hitelesség visszaigazolását jelentik a magyar politikus vajdasági látogatásai

Nagyon fontos tétje van az előttünk álló választásnak: a kérdés, hogy a vajdasági magyar közösség folytatni tudja-e annak az önszerveződésnek az útját, melyen az elmúlt években olyan sikeresen, eredményeket felmutatva elindult – jelentette ki pénteken Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Adorjánon a Kontakt mezőgazdasági vállalatban (Fotó: Ótos András)

Adorjánon a Kontakt mezőgazdasági vállalatban (Fotó: Ótos András)

A Vajdasági Magyar Szövetség meghívására érkezett vajdasági körútra a magyarországi politikus. Mint azt Pásztor István pártelnök a nap folyamán elmondta: több évtizedes az együttműködés közte és Németh Zsolt között, akinek a kampányok alatt történő látogatásait a VMSZ politikai hitelességének visszaigazolásaként értékeli. Az újabb vajdasági körút nemcsak rólunk szól, hanem a nemzetpolitikáról is, tette hozzá. A választások kapcsán megjegyezte: ha a Szerb Haladó Párt most azzal a jelmondattal kampányol, hogy „együtt mindent meg tudunk tenni”, akkor felteszi a kérdést, mi választhatunk-e más utat? Véleményének adott hangot, hogy minden személyes sérelmet és dölyfösséget félretéve számunkra is csak ez lehet az egyedüli lehetséges út.

Az anyaországi vendég kétnapos itt tartózkodásának második napja a Palicson tett látogatással indult. A magyar politikust Bunford Tivadar, a párt szabadkai szervezetének elnöke és Dobó Márta, a palicsi helyi közösség közgyűlési elnöke, a párt szabadkai önkormányzati jelöltjei fogadták a Vila Elizabet vendéglátóipari létesítményben, a találkozón részt vettek helyi egyesületek, szervezetek képviselői, magánvállalkozók is. A jó hangulatban zajlott beszélgetésen mindenki bemutatkozott, elmondhatta véleményét, kérdéseket tehetett fel.

Bunford Tivadar: Újra jelentős üdülőközponttá kell alakítani Palicsfürdőt (Fotó: Ótos András)

Bunford Tivadar: Újra jelentős üdülőközponttá kell alakítani Palicsfürdőt (Fotó: Ótos András)

A palicsi aktuális állapotokat és a jövőbe ívelő elképzeléseket ecsetelve Bunford Tivadar kifejtette: eljött az ideje annak, hogy visszaállítsák Palicsfürdő régi fényét, a helynek ugyanis jelentős monarchiabeli üdülőmúltja van. Jelenleg csupán hosszú hétvégére jönnek ide az emberek, a cél viszont huzamosabb időre is lekötni a belföldi és külföldi turistákat, közölte Bunford.

Szabadkai védjegyeket kell kialakítani, rengeteg lehetőség van, a ludasi fokhagymától a hajdújárási almán át a borokig, pálinkáig, s mindazon termékekig, melyek meghatározzák e vidék ízeit, erősítik hagyományát. Úgy értékelte, hogy az elmúlt időszakban többet beszéltek Palicsról, mint amennyit érte tettek a politikusok, s eljött a cselekvés ideje, melyet a VMSZ önkormányzati listája garantálni tud.

Dobó Márta hátránynak nevezte, hogy Palics nem rendelkezik saját pénzforrással, költségvetéssel, s a szabadkai önkormányzatra van utalva, ez ugyanis nehezíti a fejlesztéseket és beruházásokat. Beszélt a helyi evezősklub országos szintű sikereiről, de anyagi nehézségeiről is. A palicsi ultramaratonról, a népdalkörből százötven fiatalt toborzó művelődési egyesületté fejlődött szervezetről is szó esett. Dobó kiemelte: új óvodára, de méltó halottasházra is szüksége lenne a településnek – a születéstől az elhalálozásig méltó gondot kell viselni az emberekre.

Németh Zsolt a hárompárti összefogás fontosságát hangsúlyozta. A megmaradásban nagyon nagy segítséget nyújthat a magyar kormánynak a vajdasági magyar gazdasági- és térségfejlesztési programjához nyújtott ötvenmilliárd forintos támogatása. Most végre előnyt jelentet magyarnak lenni Szerbiában a múlt tapasztalataival ellentétben – jegyezte meg Németh. Közölte, hogy Szabadkán jelentős munka vár a VMSZ-re a kampány során, hiszen fontos lenne a vajdasági magyarság egyik legfontosabb, ha nem legfontosabb központjában a siker.

VÁLLALKOZÁSOK SIKERPÉLDÁI

Palicsot követően Zentára látogatott a magyar képviselő, ahol Pásztor István pártelnök, a Tartományi Képviselőház elnöke és Ceglédi Rudolf polgármester, a párt zentai önkormányzati jelöltje fogadta.

Németh Zsolt a zentai Tisza Automotive vállalatot is körbejárta vendéglátóival (Fotó: Ótos András)

Németh Zsolt a zentai Tisza Automotive vállalatot is körbejárta vendéglátóival (Fotó: Ótos András)

Látogatást tettek a Tisza Automotive cégben is, ahol Gladinetz András, a kft. ügyvezető igazgatója vezette körbe a vendégeket, és részletezte az autóipari beszállító vállalat működését. Megállapítást nyert, hogy a gazdaság további élénkítésére van szükség, mely az meglévő vállalatok bővítését, új cégek keletkezését és új munkahelyek nyitását eredményezi. Ehhez kínál jó feltételeket a gazdaságfejlesztési program.

Zenta után Adorján volt a következő állomás, ahol Borsos Csaba vállalkozó, Fejsztámer Róbert önkormányzati jelölt és Bimbó Mihály magyarkanizsai polgármester fogadták a politikusokat a Kontakt mezőgazdasági vállalatban a vajdasági magyar vállalkozások egyik újabb sikeres példáját bemutatva Németh Zsoltnak.

A FIATALOKRA NAGY SZÜKSÉG VAN

A Magyar Országgyűlés külügyi bizottsági elnöke Magyarkanizsán, a Regionális Pedagógus Továbbképző Központban tartott késődélután előadást ifjúsági civil szervezetek tagjainak, a nemzetpolitikai törekvéseket részletezte. Kávai Szabolcs, a Rákóczi Szövetség magyarkanizsai helyi szervezetének elnökségi tagja és Fejsztámer Róbert polgármesterjelölt vezette fel Németh előadását.

A fiataloknak sem szabad kimaradniuk a döntéshozásból – A magyarkanizsai előadás  (Fotó: Ótos András)

A fiataloknak sem szabad kimaradniuk a döntéshozásból – A magyarkanizsai előadás (Fotó: Ótos András)

– A fiatalok apolitikussága ma nagy gondot jelent, s ezt nem pártpolitikai értelemben mondom, hanem elsősorban annál az oknál fogva, hogy nincs elegendő utánpótlás nemcsak a politika, hanem a művelődés és a sport terén sem. Ezen sürgősen változtatni kell, Magyarkanizsán a helyzeten javítani próbál az elkészült ifjúsági stratégia is – közölte Fejsztámer.

Németh előadásában rámutatott a civil szervezetek, ifjúsági projektumok határon átnyúló támogatási lehetőségeire. A fiataloknak is a tudtára kívánta adni: nagy lesz a tét az április 24-i választásokon, mert hosszú távra szóló döntést kell hozni, amely befolyásolja a magyar közösség, de a szerb állam egészének a jövőjét is. A fiataloknak, meggyőződése szerint, nem szabad kimaradniuk ebből a folyamatból. Úgy értékelte, hogy a magyarságnak továbbra is részt kell vennie, ott kell lennie a döntések meghozásában.

– Amennyiben mód lesz a VMSZ politikájának a folytatására, úgy az elkészült gazdaságfejlesztési stratégia célkitűzései is megvalósulhatnak. Pozitív helyzetet teremt, hogy megfelelő a párbeszéd Szerbia és Magyarország között. Ezek mind olyan körülmények, melyek lehetővé teszik, hogy az emberek, fiatalok itt, ezen a helyen gondolkodjanak a jövőről, itt tervezzék életüket – hangsúlyozta Németh Zsolt.