2024. április 26., péntek

Két magyar lista minden szinten

Dr. Korhecz Tamás: A VMSZ politikai és közigazgatási eszközökkel igyekezett ellehetetleníteni az MM és a VMDK közös listájának elindítását

Ismét kihirdették Óbecsén a Magyar Mozgalom és a VMDK közös önkormányzati választási listáját, miután a Szerbiai Közigazgatási Bíróság helyt adott a két szervezet jogorvoslatának – hangzott el dr. Korhecz Tamás, az MM társelnöke és Csonka Áron, a VMDK elnöke közös szabadkai sajtótájékoztatóján.

Korhecz szerint a VMSZ azzal a kifogással, hogy a lista nevében szerepel a Magyar Mozgalom neve, azt igyekezett elérni, hogy listájuk ne indulhasson Óbecsén. Viszont a döntés precedensértékű, mint mondta, a lényege ugyanis az volt, hogy a VMSZ politikai és közigazgatási eszközökkel igyekezett ellehetetleníteni minden magyarlakta önkormányzatban a két szervezet közös listájának elindítását.

Ezek után már nem lehet jogi úton meggátolni a listák indulását, így a koalíció köztársasági, tartományi és önkormányzati szinteken is átadja listáit, így április 24-én két magyar lista verseng majd a választók bizalmáért – fogalmazott.

Korhecz arra is kitért, hogy a szerbiai többpártiság történetében talán először fordul elő, hogy egy párt még az ellenfél indulását is meggátolni igyekszik. Így viszont nem a jogászok, hanem a választók döntik majd el, kit juttatnak képviselethez, összegezte.

Csonka Áron arról beszélt, hogy szeretnének véget vetni a magyar viszonylatban eddig jellemző jelenségeknek, mint amilyen a kirekesztés, a megbélyegzés és az elnyomás, ez pedig a bírósági döntés nyomán lehetővé is vált, lesz egy világos alternatíva. Beszélt arról is, hogy a politikai előnyhöz jutás veszélyes módja, ha egy politikai vezető interjújában az ellenfelek fizikai eltakarítására szólít fel.

A koalíció az elkövetkező napokban minden szinten átadja választási listáit, hangzott el.