2024. április 26., péntek

Sejkek szigete Óbecsén?

A gyógyfürdő-beruházás iránt érdeklődő arab befektető luxusvillákat építene elsősorban Öböl-menti országokból érkező vendégeknek

Kuvaiti sejkek kedvéért, akik az ígéretek szerint akvaparkot, spa- és wellnessközpontot, szállodát és kereskedelmi központot építenének Óbecsén, a szerb államvezetőség a törvény megkerülésével eltörölte a Vajdaság Vizei Közvállalat használati jogát, és megváltoztatta a rendeltetését annak a két zsilip közti óbecsei szigetnek, amely iránt élénk érdeklődést tanúsított a potenciális arab befektető – ezt állítja oknyomozó riportjában a VOICE, azaz a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének kutató-elemző központja. A cikk szerzője szerint a szigetet állami tulajdonná nyilvánították, és az óbecsei önkormányzatnak „ajándékozták”, miközben mások azt állítják: a több mint héthektáros sziget a tartományt illeti meg.

Ezen a szigeten eddig nem lehetett mást építeni, csak vízgazdálkodási infrastruktúrát (Fotó: Fehér Rózsa)

Ezen a szigeten eddig nem lehetett mást építeni, csak vízgazdálkodási infrastruktúrát (Fotó: Fehér Rózsa)

Annak érdekében, hogy a 120 millió dollárra taksált beruházás megvalósulhasson a városban, Željko Sertić gazdasági miniszter és Vuk Radojević, Óbecse polgármestere tavaly májusban egy memorandumot írt alá a kuvaiti Algharim National vállalattal és az újvidéki Arab-investtel. Ebben az áll: a beruházó 120 millió dollárt, a szerb kormány és az óbecsei önkormányzat pedig több mint 24 hektár építési területet biztosít a közös vállalkozáshoz, ebből hetet – a szigetet – államiból önkormányzati tulajdonná minősítenek át. A kuvaitiak egyik hazai partere Vladimir Galić, az SZHP tisztségviselője és tartományi képviselője.

A cikk állítása szerint a tulajdonváltásra azért volt szükség, mert a sziget vízparti terület, amelyet így nem lehet eladni, és amelyen emiatt nem lehet építkezni sem, ezért először építkezési területté kellett nyilvánítani. A tervek szerint itt extrém sportpályákat építenének ki, és más rendezvényeket is tartanának, emellett kizárólag arab – elsősorban Öböl-menti országokból érkező – vendégeknek medencés luxusvillákat is terveznek ide. A szigetet december 15-éig a Vajdaság Vizei Közvállalat használhatta, ezután ezt a jogát törölték a kataszteri nyilvántartásban. A Vajdaság Vizei Közvállalat illetékese a VOICE-nak azt nyilatkozta, hogy a tulajdonjog hordozója a Vajdaság AT Vagyonügyi Igazgatósága, ezért a jogvédőhöz fordultak, de onnan még nem érkezett válasz a megkeresésükre.

Az, hogy a jogvédő nem élt a panasz jogával, azt bizonyítja, hogy az eljárás jogszerű volt – állította Vuk Radojević, Óbecse polgármestere a Bečejski mozaik című helyi lapnak adott interjújában. Szerinte csupán választási kampányfogásról van szó, a sziget állami tulajdonban van, még nem került a község birtokába, és semmit nem vettek el Vajdaságtól, csupán egy „kataszteri korrekció” történt. Ő azt is állítja, hogy a kataszteri adatok szerint ez a parcella tulajdonképpen mezőgazdaságiként, és nem vízpartiként volt nyilvántartva, amit még évekkel ezelőtt minősítettek át építkezési telekké.

– Semmit nem ajándékozunk oda senkinek. Törvényes módon, közbeszerzési eljárással fogjuk ezeket a parcellákat megvételre felajánlani a potenciális befektetőknek, de előtte az állami tulajdonú területeket át kell engedni az önkormányzat tulajdonába. Egyesek összeesküvés-elméleteket gyártanak ott, ahol annak semmi helye nincs – jelentette ki a többi között Radojević.