2024. április 26., péntek

A jég elverte a barackot, a körtét

Adán a jégeső nagy károkat okozott a gyümölcsösökben és a veteményesekben

Adára kedden kevéssel 18 óra után heves, villámlással kísért vihar csapott le, amelyből negyedóra alatt nemcsak nagy mennyiségű eső, hanem a település középső és déli részén jelentős mennyiségű jég is hullott, amely imitt-amott még tegnap is látható volt a késő délelőtti órákban is.

Adára hirtelen és nagy mennyiségű jég hullott (Csincsik Zsolt felvétele)

Adára hirtelen és nagy mennyiségű jég hullott (Csincsik Zsolt felvétele)

Két hullámban érkezett a jégeső, amelyből borsószem nagyságú jégdarabok hullottak. Az első hullám viszonylag rövid ideig tartott, és gyengébb intenzitású volt. A második viszont jóval kiadósabbnak bizonyult, amiből nagy mennyiségű jég hullott le, fehérbe borítva a tájat. A jégeső olyan intenzív volt, hogy a családi házak tetejéről nem tudott lefolyni az esővíz az ereszcsatornán keresztül, mert az megtelt jéggel, hanem vízesésként bukott át a csatornán. Néhol több centiméter vastagságú volt a jégtakaró, amit sokan lapáttal hánytak el a járdáról és a kapubejáratból.

A vihar után elsőre úgy tűnt, hogy a jégeső nem okozott kárt az anyagi javakban. Tegnap azonban már kiderült, hogy jelentős kár keletkezett a gyümölcsösökben és a veteményesekben.

Sterbik Lajos kerttulajdonosnak Ada déli végén 300 kajszibarack- és 60 körtefából álló gyümölcsöse van. A tulajdonos ottjártunkkor keserűen számolt be róla, hogy az idén már háromszor megpermetezte gombaölő szerrel a gyümölcsöst, ahol bőséges baracktermésre számított, de a jégeső szinte teljesen elverte a termést, aminek legfeljebb 5–10 százaléka maradt meg. Megmutatta, hogy a fák alatt mindenfelé gyümölcskezdeménnyel van terítve a föld, a fákon pedig alig maradt virág. A kerttulajdonos szerint a körtefákon sem nagyon lesz idén termés, mivel sok virágot levert a jég, de a megmaradt virágok közül is sok már másnapra elfeketedett az ütésektől.

Máshol a veteményesekben tett kárt a nagy jégeső. A szabadföldi művelésben termesztett korai vetemények, köztük a saláta, a spenót, a mák és a korai borsó is megszenvedte a jégverést.

Csúzdi István, az adai községi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja, aki egyben a Farmer Földműves-egyesület elnöke is, elmondta, hogy a jégeső tudomása szerint a határban nem okozott kárt, esetleg az Ada szélén lévő parcellákat érinthette. Megjegyezte, hogy nagyon ritka jelenség a márciusi jégeső. A köztársasági jégvédelmi hálózat sem próbálta meg rakétákkal feloszlatni a jégesőt hozó felhőket, mert a szolgálat minden évben áprilistól kezdi meg az ügyeletet. Hozzátette, hogy Ada község önkormányzata az idén is vásárolni fog a saját költségvetéséből légvédelmi rakétákat a szolgálat számára. Csúzdi István hangsúlyozta, hogy a jégverés után sem szűnt meg a kárveszély a gyümölcsösökben, amelyeket a magas hőmérséklet és páratartalom miatt most már a gombás megbetegedések, köztük a monília fenyeget. Ez ellen a felszívódó gombaölő szerek mielőbbi használatát javasolta a szilva, a meggy, a cseresznye, és a különösen érzékeny kajszibarack védelmében.