2024. április 26., péntek

„Šešelj szabad ember”

Jean-Claude Antonetti elnöklő bíró szerint nem volt elegendő bizonyíték a Szerb Radikális Párt elnöke ellen

A hágai Nemzetközi Törvényszék tegnap hirdette ki elsőfokú ítéletét Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke ügyében. A döntés: Šešelj nem bűnös az ellene emelt vádpontok egyikében sem.

Az SZRP most 61 éves elnöke ellen a 90-es években Bosznia és Hercegovina, Horvátország és Vajdaság területén elkövetett gyűlöletszítás és háborús bűncselekmények elkövetése miatt emeltek vádat. Jean-Claude Antonetti elnöklő bíró indoklása szerint az ügyészség nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot a Šešelj ellen felhozott 9 vádpont egyikében sem.

– Vojislav Šešelj nem bűnös, a bíróság döntése értelmében szabad ember – mondta a törvényszék elnöklő bírája.

Jean-Claude Antonetti kitért arra is, hogy az ügyészség nem végezte jól a rábízott munkát. Nem tudta bizonyítani azt sem, hogy a vukovari, zvorniki nem szerb nemzetiségű civil lakosság ellen támadásokat intéztek volna a vádirat által felölelt időszakban. Az ügyész Antonetti szerint általános megállapításokra alapozott konkrét bizonyítékok nélkül. Azt sem tudták bizonyítani, hogy Vajdaságban, Herkócán (Hrtkovci) szervezett támadás érte volna a horvát lakosságot. A hágai ügyészségnek harminc napja van fellebbezni az elsőfokú ítéletre.

A ŠEŠELJ ELLENI VÁDAK

A Szerb Radikális Párt elnökét háborús és emberiesség ellen elkövetett bűnökkel vádolták, amelyeket a boszniai és hercegovinai, valamint a horvátországi háború során, továbbá Vajdaságban követett el. A vádirat részletezi, hogy a pártelnököt személyes felelősség terheli a lakosság üldöztetéséért, deportálásáért, de kínzásokért, épületek – többek között vallási létesítmények – romba döntéséért is felelős a szöveg szerint, mely alapján a pert elindították. Közvagyon és személyi vagyon fosztogatása is szerepelnek a listán. A vádirat szerint maga Šešelj részt vett az említett bűncselekmények tervezésében, megparancsolásában, végrehajtásában, segítésében is. Az ügyészség nem állította, hogy a vádlottnak katonai hivatása volt, csupán azt, hogy a Szerb Radikális Párt elnökeként folyamatosan a háborús övezetben tartózkodott, hatalommal rendelkezett, kitüntetéseket osztogatott, vajdává avatott arra érdemesnek tartott harcosokat és más személyeket. Pártján belül harci törzset hozott létre, állandóan értesítették minden hadi cselekményről, tudott tehát arról, mi zajlik a harctéren és alakította is a történéseket. A hágai törvényszék tegnapi állásfoglalása alapján azonban mindezt nem sikerült az eljárás során bizonyítani.

A HÁGAI HUZAVONA

Mint ismeretes, Šešelj 2003-ban önként adta fel magát a törvényszéknek, majdnem 12 évet töltött el Hágában. Ez az idő alatt 175 napot tárgyaltak aktívan, az ügyészség 89 tanút vonultatott fel. A radikálisok elnökét 2014 novemberében helyezték szabadlábra egészségügyi állapota miatt, hosszabb huzavona előzte meg szabadlábra helyezését, melyet végül mégis hazatérése követett minden előzőleg támasztott feltétel nélkül. Miután 2014-ben visszatért Szerbiába, Šešelj folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, rendszeresen zászlókat gyújtogatott, nyilvános szerepléseit a nemzetek közötti feszültség keltése jellemezte. Az ügyészség a záróbeszédében 28 éves börtönbüntetést kért Vojislav Šešeljnek. Azonban a vádlott korábban már kijelentette, hogy ő önkéntesen nem megy vissza Hágába.

12 MILLIÓ EURÓS KÁRTÉRÍTÉST KÉR

Az ítéletet Šešelj távollétében mondták ki. A Szerb Radikális Párt székhelyén óriási ünneplés kezdődött az ítélet bejelentése után. Az SZRP vezetője a pártja székházában megtartott mai sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az eljárás kezdete óta tudta: egyetlen bűncselekményt sem tudnak rábizonyítani, és miután minden hamis tanúvallomást megcáfolt, minden hamisított dokumentumra rámutatott, és győzött, már nem is érdekelte maga az ítélet. Megjegyezte viszont, hogy „talán egy rövid büntetést" kaphatott volna, hogy a szerbség ellenségei ne legyenek ennyire dühösek az ítélet miatt.

Sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy az előzetes fogságban elszenvedett lelki traumákért 12 millió euró kártérítés kifizetését kérte. A Nemzetközi Törvényszék előtt felmentett vádlottak közül azonban még senkinek sem sikerült kártérítési pert nyernie.

REAKCIÓK

A szerbiai elemzők meggyőződése szerint Hága ezzel az ítélettel esélyt adott Šešeljnek a közelgő választásokra. Ezt véleményük szerint kamatoztatja is majd, lényegében azonban nem fog változtatni az ország politikai helyzetén.

Florence Hartmann, a hágai törvényszék korábbi sajtófelelőse botrányosnak nevezte az ítéletet, s nem csupán azért, mert a bíróság elvetette az összes vádat, hanem elsősorban azért, ahogyan tette azt: elutasítva a háborús bűncselekményekről szóló minden információt. Serge Brammertz hágai főügyész szerint sokan lesznek elégedetlenek a törvényszéki döntés miatt, elsősorban a háborús események érintettjei, az elesettek rokonai és családtagjai.

A belföldi politikai színtéren Tomislav Nikolić államfő véleménye az volt, hogy nincs véleménye. Mint közölte, közömbös az ítélet kapcsán és maga Šešelj személye kapcsán is. Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke csalódott volt az ítélet miatt, mely ugyanakkor szerinte nem vonhatja kétségbe a terror politikáját a kilencvenes években. Hasonlóképpen reagáltak a Vajdasági Szociáldemokrata Ligában is, de Aleksandar Popov, a Regionalizmus Központjának vezetője szerint sem jó pillanatban érkezett mindez, a szerb–horvát viszony ugyanis egyébként is meglehetősen romlott az utóbbi időben.

Denis Zvizdić, a bosznia-hercegovinai miniszterek tanácsának vezetője nem érti, hogyan születhetett felmentő ítélet olyan személy ellen, aki bizonyítottan részt vett az agresszióban. Milorad Dodik ugyanakkor közölte, hogy már az eljárás elején látszott, hogy csupán még egy politikai hadjáratról és nem megalapozott tárgyalásról van szó.

A horvát államvezetőség csalódott Šešelj felmentése miatt. Tomislav Karamarko kormányfő-helyettes és a Horvát Demokratikus Közösség elnöke felháborodottságának és megdöbbenésének adott hangot, mert szerinte a hágai törvényszék egy bűnözőt mentett fel, aki gúnyt űz a horvátokból és az egész világból. Željko Rajner, a parlament elnöke súlyos hibának minősítette az ítélőszék döntését, amit a másodfokú eljárásban ki lehet javítani. Az ország külügyminisztere, Miro Kovač pedig sértőnek tekinti az ítéletet, ami nem segíti a régió megbékélését. Hozzátette, hogy számít az ügyészség fellebbezésére. A horvát rendőrség a nap folyamán megtiltotta Vojislav Šešeljnek a Horvátországba való beutazást.