2024. április 26., péntek

Mélyebb gazdasági kapcsolatokat!

Željko Sertić: Szerbia és Fehéroroszország árucsere-forgalmát vissza kell állítani a 2014-es szintre

Fehéroroszország és Szerbia gazdasági kapcsolatának mélyítése céljából utazott tegnapelőtt csaknem 140 vállalkozó és termelő Minszkbe, ahol a következő néhány napon üzleti fórumon vesz részt.

Željko Sertić gazdasági miniszter és Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke több téren is gyümölcsöző együttműködést képzel el a fehéroroszokkal. A két ország piaci és gazdasági ügyeit taglaló találkozón a szerbiai küldöttség elsődleges célja a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mélyítése.

A gazdasági miniszter – aki egyben a küldöttség vezetője is – kifejtette: Szerbia és Fehéroroszország tavalyi árucsere-forgalma csupán 103 millió dollárt tett ki, igen szerény.

– Két évvel ezelőtt 145 milliót tett ki az összeg, ezt kellene elérnünk az idén is – magyarázta a tárcavezető.

Tegnap a miniszter a fehérorosz kereskedelmi tárcák és ipari kamarák képviselőivel egyeztetett, és arról biztosította őket, hogy Szerbia elindult a reformok útján, és több nemzetközi intézet és az EU támogatását is élvezi az átalakítások hosszú folyamatában.

Vladimir Kotlovics fehérorosz kereskedelmi miniszter megjegyezte, hogy a gazdasági válság a legtöbb országot megviselte, viszont okos reformokkal és megfontolt lépésekkel újra fel lehetne lendíteni a termelést.

– Fehéroroszország több közös program megvalósítását vette tervbe a gépészet és a mezőgazdaság terén. Ezekben természetesen Szerbiát tekinti potenciális partnerének – fogalmazta meg röviden a miniszter.

Sertić szerint a két állam közösen is pályázhat az Eurázsiai Gazdasági Unió egyes programjaira, valamint azt is megemlítette, hogy a két ország vállalatai több téren is serkenthetnék az áruforgalmat. Véleménye szerint leginkább a szerbiai építésügyi és gépészeti cégek szerepelhetnének sikeresen a fehérorosz piacon. Még a szerbiai Fiatok kivitelét is megemlítette potenciális kiviteli termékként. A tárcavezető a megnyitón arról is említést tett, hogy egyes fehérorosz cégek már jelezték, hogy terjeszkednének Szerbiában.

Marko Čadež arról számolt be, hogy a szerbiai Trayal gumiabroncsgyártó cég már szerződést kötött egy fehérorosz vállalattal trolibuszok közös gyártásáról Szerbia és a régió számára. A gazdasági kamara elnöke arra is rámutatott, a két országnak több államközi szerződése is van, amelyek serkentőleg hathatnak az együttműködésre.

A fehérorosz miniszterek közül többen is úgy nyilatkoztak, hogy a két ország elsősorban a gépészet, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az építésügy terén működhetne együtt.

A szerbiai vállalkozók közül Miomir Nikolić, az Esansa gyógyszeripari termékeket gyártó cég vezetője elmondta, az ilyen alkalmak mindig kiválóak a terjeszkedésre, annak ellenére, hogy vállalatuk már így is képviselteti magát Oroszországban, Lengyelországban, Csehországban és más államokban.

Goran Volf, a Minel General Electric igazgatója megjegyezte, hogy az alkatrészgyártásban keresnek fehérorosz partnereket, és kifejezte abbéli reményét, hogy találni is fognak a fórum ideje alatt.