2024. április 26., péntek

Oroszok bővítenék az udvarnoki gáztározót

A munkálatok után a tárolási kapacitás elérheti az egymilliárd köbmétert

Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója és Oleg Akszjutin, a Gazprom vezetőségének tagja a minap tudományos-technikai együttműködésről szóló szerződést írt alá, amelynek fontos kitétele az udvarnoki gáztározó bővítése.
Három lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel, ezekről a következő két héten tárgyalnak a szakemberek. Bajatović szerint a bővítés második fázisának befejezése után a kapacitás elérné az egymilliárd köbméter gázt. Az udvarnoki gáztározó jelenlegi tárolási kapacitása 450 millió köbméter.

– A bővítésre fordítandó pénz mennyisége a kiválasztott befektetési modelltől függ. A tervezett egymilliárd köbméter gáz tárolására alkalmas tározó kiépítésére tartalék kompresszorral mintegy 70 millió euróba kerül. A befektetési modellről a részvényesek döntenek, és a végső döntéssel a szerbiai kormánynak is egyet kell értenie – magyarázta Bajatović.
Akszjutin kifejtette, hogy a Gazprom szakemberei három modellt vázoltak fel, ezek mindegyike különbözik ár és kapacitás tekintetében.
– A három üzleti modellt alapos vizsgálatnak vetjük alá, majd közöljük a nyilvánossággal a részleteket. A munkálatok kezdete attól függ, hogy melyik modell kerül elfogadásra. Szóba került a gáztározó bővítése is kétmilliárd köbméteres kapacitásra, erről azonban csak akkor tydunk többet mondani, ha elkészülnek a szakemberek tanulmányai – mondta Akszjutin.
– A Gazprom nagyon jelentős energetikai óriáscég, amely stratégiai partnere a Srbijagasnak, és semmi okunk nincs arra, hogy ezt a gyümölcsöző üzleti kapcsolatot megszakítsuk. Azon munkálkodunk, hogy az orosz kollégáktól eltanuljuk a korszerű előállítási technológiákat. A Srbijagas műszaki és pénzügyi szakembereinek lehetőségük lesz betekinteni a Gazprom működtetésének kulisszatitkaiba. Fontos megjegyezni, hogy az orosz oriáscég sztenderdjei magasan meghaladják az európai uniós követelményeket – mutatott rá Bajatović.
A Srbijagas igazgatója kitért arra is, hogy a hazai szükségletek kielégítését illetően Szerbiának az udvarnoki tározón kívül jelenleg nincs szüksége másikra, de ha a jövőben a bolgár, román vagy a bosznia-hercegovinai gázszállítási igényeket is ki akarjuk elégíteni, fontolóra lehet venni más tározok megépítését is – tette hozzá Bajatović. Az igazgató elmondta, hogy a Srbijagas a Gazpromra továbbra is stratégiai partnerként tekint, viszont ez nem zárja ki azt, hogy más energetikai cégekkel is együttműködjön.