2024. április 26., péntek

Mindennapi hősnőink Csókán

„Mindig biztonságban voltam, és nagy szeretetben léteztem, miért, mert nők vettek körül” (Gabriel García Márquez)

– Minden nő, legyen az feleség, anya, nagymama, háziasszony vagy naponta munkába járó nő, hősnek számít. A nőknek, asszonyoknak egy személyben több fronton is helyt kell állniuk, a családi kötelezettségek, a háztartás vezetése mellett az élet számos területén fontos küldetést töltenek be, olyan feladatokat látnak el, amelyek a hétköznapi hősök sorába emeli őket – mondta Horváth Noémi, a VMSZ Női Fórumának az elnöke a Csókán megrendezett Mindennapi hősnőink est bevezetőjében.

Erdélyi Ilona bemutatja a csókai est hősnőit (Gergely Árpád felvétele)

Erdélyi Ilona bemutatja a csókai est hősnőit (Gergely Árpád felvétele)

A Ždrebac vendéglő nagyterme megtelt csókai és környékbeli asszonyokkal, nőkkel, akik közül sokan magukkal hozták párjukat, férjüket is. A találkozó moderátora Újhelyi Nándor, a VMSZ törökkanizsai községi szervezetének elnöke volt, aki elbeszélgetett az est öt hősnőjével, akiket Erdélyi Ilona nyugalmazott magyartanár mutatott be a közönségnek.

Az első vendég, a zentai dr. Jung Németh Erzsébet orvos, aki 1985-től praktizál általános orvosként, hivatását Tornyoson kezdte, majd a Zentai Egészségház házigondozás-szolgálatában folytatta. A Vöröskereszt, a Caritas, a Vox Humana, a Segítő Jobb humanitárius szervezet aktivistája, a Nagycsaládosok Egyesületének egyik alapító tagja, és három gyermek büszke anyja. Munkásságáért 2011-ben megkapta Zenta város Pro Urbe díját. Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázaton a hálás páciensei szavazatai alapján a második díjat érdemelte ki.

A csókai Oláh Ibolya tanítónő Hódegyházán, Egyházaskéren és Csókán dolgozik osztálytanítóként, és immár 25 éve tanít a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola kisegítő tagozatán, amely részére több tankönyvet állított össze. Az iskola tantestülete 2004-ben az év pedagógusává választotta. Amatőr festőként is ismert, tíz önálló és több közös kiállításon szerepelt alkotásaival.

A zentai születésű és Padén élő Lengyel Anna a Szerbiai Kolping Társaság elnöke, számos önkéntes akció és csoportmunka szervezője. Padén nemrégiben készült el a közösségi élet központjának számító Kolping-ház.

A csókai Kothencz Éva Szabadkán született, anyja Tiszaszentmiklósra költözött, és fodrászként dolgozott, e szakmát ő is hamar elsajátította, fodrásznak tanult a középiskolában, saját szalont nyitott, és a csókai középiskola számos növendékét tanította már meg e szép szakma fortélyaira. Tanítványai számos országos verseny nyertesei, ami bizonyítja szakmai elkötelezettségét és rátermettségét. Két gyermek anyja és négy unoka büszke nagymamája.

Fehér Piroska nyugdíjas közgazdász tősgyökeres csókai. Hímezni édesanyjától tanult, 1998-tól tagja a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületnek, amelyben a kézimunkacsoportot vezeti. Az egyesület tagjai munkáikkal minden évben sikerrel szerepelnek a gyűjtők és kézimunkázók nemzetközi kiállításán, a MIRK-en, amelynek idén másodjára lesznek a házigazdái.

A nőknek, legyenek közszereplők vagy hétköznapi emberek, még mindig szembesülniük kell a munkájukkal, társadalmi szerepvállalásukkal szemben megmutatkozó sztereotípiákkal. A csókai est hősnői a legjobb bizonyítékok arra, hogy az élet számos területén naggyá lehet válni, olyanná, akire a közösség büszkén néz föl.