2024. április 26., péntek
EGY GYAKORLÓ APA NEM MINDENNAPI MINDENNAPJAI

Rügyfakadás és csokinyuszi

Úgy tűnik, az örök megújulás évszaka, a tavasz, az idén is, a hagyományokhoz híven, böjttel, széllel, árvízzel köszönt be. A levegőben is érezni érkezését, teltebb, dúsabb, illatosabb mint a zord, ködös téli napokban.

Fotó: Halász Gyula

Fotó: Halász Gyula

A húsvét közeledtét kertünkben először a hóvirágok jelezték, hófehér szirmaikkal bólintottak a nárciszoknak, jácintoknak, hogy elérkezett az ébredés ideje. A gyerekek is szívesebben maradnak kint az udvaron, a nap többé nem a fogával ijesztgeti őket, hanem lágyan melengeti arcocskáikat, csokorba gyűjtött ibolyák illatoznak a kis kezekben, amelyekkel naponta „meglepnek” bennünket, nagy örömet szereznek nekünk. Aztán persze a napsütötte kertrészekben előbújnak a katicabogarak, amelyeket gyermekeink hosszú percekig elnéznek, ahogyan melegszenek a fatörzseken, majd elröppennek a tavaszi szél szárnyán. A téli nagykabátokat könnyebb öltözék váltja, lassan lekerül a téli csizma, és hoppá, kiderül, hogy a tavalyi sportcipőbe már nemigen férnek bele a kis lábikók. Ami ezt illeti, pénztárcánknak sem ártana ilyenkor egy kisebb-nagyobb „újjászületés”, vagy legalábbis feltámadás.

A kis manóink az idén idő előtt megtartották első húsvéti bemelegítésüket, ugyanis szóba került valahogy a húsvét, és erről náluk a tojásfestés ugrott be legelőször, egy istenért sem akarták kiverni a fejükből, ők okvetlenül tojást akarnak festeni. Mivel nem érkezett el még a húsvét, Csilla egy hobbiboltban talált sztiroporból készített tojásokat, amelyek kiválónak bizonyultak, nem kell annyira odafigyelni, nehogy összetörjék őket. Természetesen a kicsik is tisztában voltak vele, hogy ez nem valódi tojás, hanem amolyan főpróbára szánt kellék, de kiélvezhették művészi hajlamukat azzal a kikötéssel, hogy azért az igazi tojásokat majd húsvétkor festjük, és azokkal jobban kell majd vigyázni.

Fotó: Halász Gyula

Fotó: Halász Gyula

Előd az idén már igazi nagyfiú lett, a szülinapja azonban majdnem minden évben egybeesik a húsvét ünnepével, így az idén is el kellett dönteni, előtte vagy utána ünnepeljük, hiszen Krisztus feltámadását még mindig többen ünnepelik, mint a fiam világra jöttét. A döntés ezúttal az ünnepek előtti hétvégére esett, ami jó döntésnek bizonyult, mert még nem teltek el a pocik sütikkel, csokikkal, és ilyenkor jobbat lehet bulizni.

Mivel mozaikcsaládunkban több helyről érkeznek a csokinyuszik, a húsvét egyben a kalácsok és az édességek ünnepe is, a gyerkőcök számára ez egyáltalán nem mellékes részlet. A sonka és a torma közel sem hozza őket annyira lázba, mint a csokifülek ropogtatása, de ilyenkor nincs édességtilalom mint a hétköznapok nagy részében, szabad a vásár, a sok cukortól egész nap pörögnek a manók, olyanok, mintha naponta többször is „újjászületnének”, ezért nem árt nekünk sem tartani a tempót pár kávé segítségével, hogy bírjuk szusszal.

A rügyfakadás az örök körforgás egyik legszebb pillanata, húsvét ünnepét gyermekeink is a természettel összhangban élik meg, a barackfavirág és Krisztus feltámadása is az élet örömét, a tavasz ébredését hirdetik, amelyet a család varázsa tesz még melegebbé.