2024. április 26., péntek

Mindig új dimenzióban

A zentai Károly Mártával tojásfestésről és más húsvéti tojás díszítési technikákról
Károly Márta: A színes tojásokkal ünneplőbe öltöztethetjük a lakásunkat (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

Károly Márta: A színes tojásokkal ünneplőbe öltöztethetjük a lakásunkat (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

Több száz hímes tojás társaságában ülünk le beszélgetni a zentai Károly Mártával. A nappali asztalán egy csokor barkán több tucat szebbnél szebben megfestett tojás lóg, a terítőn tojástartókban sorakoznak a színes alkotások, a függönyön hármasával összefűzve hirdetik az ünnepet a kiluggatott és úgy megfestett tojások, egy fonott kosárban foltvarrásos technikával készült tojások virítanak, egy másik vázában hurkapálcára erősített festett tojások mosolyognak. Mennyi lehetőség, mennyi ötlet egyetlen témára.

– A kilencvenes évek eleje óta festek tojást és minden évben igyekeztem valamit újítani – kezdte beszélgetőtársam – Az akkor még iskolás lányom egy csoportos foglalkozásról kifújt tojást hozott haza, és azt itthon kifestettük. Mindkettőnknek nagyon tetszett ez a dolog, ezért újabb tojásoknak fújtuk ki a belsejét és festettük meg őket húsvétra. Kezdetben csak pöttyekket, egy-két virággal, maszattal díszítettük őket a magunk örömére. Mivel én mindig szerettem a kézműves dolgokat, éreztem, hogy ez sokkal több lehetőséget rejt magában. A következő húsvétra már készültem, egész évben fújtam a tojásokat és utána januártól húsvétig csak tojást festettem. Ezt minden évben így csináltam. Volt, hogy szinte reggeltől éjfélig az asztalnál ültem, még főzni sem főztem, annyira magával ragadott a tevékenység. Mindig újabb és újabb ötletek jöttek, melyeket a tojásokon akartam viszontlátni. Egyre igényesebbek és sokszínűbbek lettek a munkáim. Mindig temperával festettem, aztán később a már megfestett tojásokat még gyöngyökkel is díszítettem, volt olyan év, hogy kis fúróval virágmintákat fúrtam rajtuk és utána festettem őket. A fúrás nagyon macerás dolog, volt, hogy tíz tojásból csak egy sikerült, mert egy pillanatban egyszer csak szétroppant és több órás munkám veszett kárba, akkor bosszankodtam is eleget – nevetett.

A legszebbek a barkán kapnak helyet (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

A legszebbek a barkán kapnak helyet (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

Nem mindegy, milyen tojásra festünk – hangsúlyozza Márta – fontos, hogy jól meg legyen tisztítva, ne legyen rajta semmilyen szennyeződés és ne legyen zsíros, mert nem fog rá a festék.

– A tojásfestés nagyon jó kikapcsolódás. Az ember teljesen belefeledkezik az alkotásba, mindenkinek ajánlom, aki érez magában valamilyen késztetést a kibontakozásra, hiszen a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Én minden évben több százat megfestettem, majd húsvét előtt egy–két héttel elkezdtem árulni. Tojástartóba raktam őket, kerékpárra pattantam, és jártam az ismerősöket, vállalatokban is eladtam sokat. Mindig az ünnep előtti pár napban vitték a legjobban. Mivel sokan csak úgy vettek, ha valahogy be is volt csomagolva, díszdobozokat is készítettem a tojásokhoz, így még ajándéknak is megvették – meséli.

Aztán a jelenre áttérve, Márta azt mondja, az utóbbi években kevesebb tojást fest, de mivel nagyon sok felhalmozódott neki, most is árulja. A minap is egyik ismerőse kivitt néhány tucatot a Tisza-parti piacra, és otthonról is ad el valamennyit.

= Felfűzve bárhová felakaszthatjuk (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

– Mostanság másképp készülök a húsvétra. Mivel jelenleg a foltvarrás a kedvenc időtöltésem, ezt a tojáskészítésbe is megpróbáltam átültetni. Foltvarrásos technikával díszítek sztiropor tojásokat. Ezt az idén próbáltam először, és az első tojást reggeltől estig csináltam. Addig nem hagytam abba a munkát, míg olyan nem lett, amilyennek megálmodtam. Igényes vagyok, csak olyan dolgot adok ki a kezemből, ami jól sikerül, ha valami nekem nem tetszik, másnak meg sem mutatom. Ezeket az új tojásokat a MIRK-re szeretném eljuttatni, remélem, lesz, aki elviszi, én most nem tudok menni. Sztiropor tojást egyébként már korábban is díszítettem, de akkor szalaghímzést alkalmaztam, úgy is gyönyörű alkotások születtek. Ezek mind díszíthetik a lakásunkat, bárhová fel lehet őket akasztani, barkára, aranyesőre, csillárra, függönyre – mutogatja Márta a lehetőségeket.

Aztán újabb dolgokat fedezek fel a szobában, mégpedig filcből készült tárgyakat. Hurkapálcára erősített filcből készült nyulat, tyúkot, kiscsibét mutat, felakasztható tárgyakat, melyen egymás után fűzött húsvéti motívumok díszelegnek.

– Nem csak hímes tojásokat készíthetünk húsvétra, újabban a lakásdíszítésben olyan motívumokat is alkalmaznak, mint a nyúl, a kakas, a tyúk, a kiscsibék. Ezek szintén jók húsvéti ajándéknak is, a gyerekek nagyon szeretik az ilyen kis kedves állatfigurákat. Ha ilyen dolgokat készítünk az ünnep előtt, nem csak a környezetünk lesz szebb, de valamilyen formában a húsvétra is felkészülünk, én legalábbis így élem meg – fogalmazott Károly Márta.