2024. március 19., kedd

Megsemmisítették a VMDK és az MM listáját Óbecsén

Helyt adva a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete panaszának, az Óbecsei Választási Bizottság megsemmisítette a Magyar Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének listáját.

Az Óbecsei Választási Bizottság március 22-én kihirdette a „Magyar mozgalom - hogy változtassunk! – Dr. Korhecz Tamás – VMDK” elnevezésű önkormányzati jelöltlistát. A lista kihirdetését ekkor a bizottság tizenhárom tagja támogatta, a Vajdasági Magyar Szövetség három képviselője ellene szavazott. A VMSZ képviselői azt kifogásolták, hogy a választási lista nevében a „Magyar mozgalom” szóösszetétel szabálytalanul szerepel. Panaszt emeltek az ügyben, s tegnap délután az Óbecsei Választási Bizottság helyt adott ennek a panasznak, majd megsemmisítette a mozgalom és a VMDK közös jelöltlistáját.

A Magyar Mozgalom és a VMDK közleményt adtak ki az eset kapcsán, melyben a miloševići módszerekhez hasonlították a VMSZ intézkedését, a panasztevést. Arra hivatkoznak, hogy más jelöltlisták nevében is szerepelnek hasonló szóösszetételek. Mint közlik, véleményük szerint a VMSZ a szabad választás jogát szeretné lépésével kétségbe vonni. A Magyar Mozgalom és a VMDK listája ma reggel fellebezést nyújtott be a Közigazgatási Bírósághoz, továbbá találkozót kezdeményezett az EBESZ választási megfigyelői küldöttségének a vezetőjével – áll a közleményben.