2024. április 26., péntek

„Veszélyben a Toplana működése és fennmaradása”

A Srbijagas iránti tartozások miatt ismét zárolták az óbecsei Toplana Közvállalat számláját. Az önkormányzat és a Toplana vezetői közleményben adtak hangot elégedetlenségüknek, mert tájékoztatásuk szerint februárban a Bányászati és Energetikai Minisztérium pozitív elbírálásban részesítette a közvállalat tartozásának átütemezésére vonatkozó javaslatot.

A Toplana számláját ismét zárolták (Fotó: Fehér Rózsa)

A Toplana számláját ismét zárolták (Fotó: Fehér Rózsa)

Vuk Radojević óbecsei polgármester, Nenad Tomašević, a községi képviselő-testület elnöke és Dejan Vuković, a Toplana igazgatója közleményükben azt írják: tudomásuk szerint a Srbijagas Közvállalatnak tartozó számos távfűtővállalat közül Szerbiában egyedül az óbecsei Toplana számláját zárolták.

„2015. augusztusi 6-i határozatában a szerb kormány többek között azt javasolta a Srbijagasnak, hogy azokkal a távfűtővállalatokkal, amelyeknek tartozásai vannak a gázszolgáltatásért, állapodjon meg a havi részletfizetés lehetőségéről, mégpedig olyan időszakra, amely figyelembe veszi a távfűtővállalatok tervezett bevételeit, hogy ne kerüljön veszélybe azok likviditása és rendszeres kötelezettségeiknek a teljesítése. Az óbecsei Toplana vezetősége a kormányhatározattal összhangban elkészítette a tartozás átütemezésére vonatkozó javaslatát, ezért az előállt helyzet és az 52 millió dináros zárlat, ami a teljes bevételeknek csaknem az egyharmada, váratlan fordulatot jelent, veszélybe sodorja a Toplana működését és további fennmaradását is. Ez a példátlan intézkedés veszélyezteti a lakossági távhőszolgáltatást, a következő fűtési idényre való felkészülést, valamint a megújuló energiaforrások felhasználására tervezett projekt megvalósítását is, amelynek keretében egy lépésre kerültünk a geotermikus energiafelhasználáshoz szükséges üzem megépítésétől a német KfW fejlesztési bankkal közösen, amivel a Toplana jelentős megtakarításokhoz, a háztartások pedig olcsóbb fűtéshez juthatnának. Reméljük, hogy ennek az intézkedésnek nincs politikai háttere, és hamarosan sikerül megoldást találni az adósság átütemezésére, ami biztosítaná a Toplana további működését” – áll a közleményben.