2024. április 26., péntek

A bori rézbánya talpon marad!

Aleksandar Vučić kormányfő tegnap úgy nyilatkozott, megteremtik a feltételeket arra, hogy a bori rézbánya talpon maradjon, mert ez a vállalat egész Szerbia szempontjából létfontosságú, hiszen az ország keleti részének a lakossága ennek a bányának az üzemelésétől függ.

Újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy eddig csupán nagy vonalakban és csak beszélgetések során sikerült megismerkednie a Mackenzie Consulting Group tanácsadói cégnek a rézbánya átszervezésére tett javaslataival, de komoly véleményt csak az után formálhat, hogy áttanulmányozta a jelentést, és ha a kormány is dönt a tartalmáról.

Mint ismeretes, a bori rézbánya egyike azoknak az átszervezés alatt álló vállalatoknak, amelyek esetében május 31-étől megszűnik az állami védelem a hitelezőkkel szemben. A gond pedig nem kicsi, hiszen a vállalatnak több mint egymilliárd eurós tartozása van.

Željko Sertić gazdasági miniszter tegnap megerősítette, az elkövetkező két hétben elkészül a rézbánya átszervezési terve, és utána arra kényszerül, hogy piaci feltételek mellett gazdálkodjon.