2024. április 26., péntek

A Srbijagas nem késik

A közvállalatot ért támadásokra reagálva Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója tegnap azt mondta, semmi ok az aggodalomra, mert egyetlenegy határidőt sem léptek túl. Kifejtette, a dolgok az Európai Bizottsággal és az Energiaközösséggel folytatott megállapodások szerint történnek.

– Lehet, hogy valakinek nem tetszik, hogy a Srbijagas orosz földgázt forgalmaz, de más forrásunk nincs. A szerbiai földgázpiac szabad, de eddig még senki sem fejezte ki óhaját a megszerzésére. Egyszerűen nem vádolhat meg bennünket senki sem azzal, hogy kibúvót keresünk a vállalat átszervezése alól, vagy hogy monopolhelyzetben vagyunk. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a Srbijagas a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap támogatásával működik – mondta Dušan Bajatović.

– A két vállalatot még tavaly megalapítottuk, de mivel le kell zárni a földgázforgalmazói gazdasági évet, kértük, hogy üzemeltetésük megkezdését halasszák el július 1-jére. Ehhez a Srbijagas, a szerb kormány és a Világbank belegyezését adta – mondta Bajatović.