2024. április 26., péntek

Babás játszóház, népi gyermekjátékok

Tízéves a Népkör MMK Aranykapu Játszóháza

Tízéves fennállását ünnepelte szombaton a Népkör Magyar Művelődési Központ Aranykapu Játszóháza. A játszóház, amely az első időktől kezdve a szülők igényeihez igazodott, ma már a várandós anyukákat, családalapítás előtt álló szülőket is felkarolja, hogy aztán a megszületett gyermek egészen pici korától a Népkör tagja lehessen.

A tízéves születésnap vidám hangulatban telt, a budapesti Móka tér mesés koncertet adott a gyerekeknek Mese a látóhegyről címmel, amelynek keretében Nemes Nagy Ágnes és más neves költők versei csendültek fel. A gyerekek kézműves-foglalkozáson vehettek részt, amelyen a húsvéti ünnepekre készültek, illetve készségfejlesztő játékokat is kipróbálhattak. Az ünnepség végén frissen sült muffinokat majszoltak a legkisebbek.
Ezen a napon tartotta meg a Népkör Tudatos Életkör Közössége a Szabad Szombat elnevezésű rendezvényét, amelyen az egészséges életmódot népszerűsítették, és kézzel készített szappanokat, díszeket, illetve adalék nélküli finomságokat, szörpöket, ételeket lehetett vásárolni.
Bodrogi Hajnalka, a Népkör ügyvezetője az Aranykapu Játszóház alakulásáról elmondta, hogy mivel nagyon fiatal korban elkezdték a szülők a Népkörbe vinni a gyerekeket, nagyon nehéz volt úgy bekapcsolni őket a csoportfoglalkozásokba, hogy aktívan le tudják kötni a figyelmüket. Ezért egy olyan teret szerettek volna kialakítani, amely interaktív, leköti őket, és a pedagógusok munkáját is nagyban segíti, ezáltal pedig lassan, a magyar néphagyományok adta lehetőségekkel fejlesztik őket, és később a Népkör szakcsoportjaiba be tudják őket vonni.
– Az ölbéli népi gyermekjátékokon, a kézműves-foglalkozásokon, énekeken keresztül a gyermekek könnyen kibontakoznak, s a pedagógusok könnyen meglátják, hogy a gyermeknek mihez van kedve és tehetsége. A népmeséken keresztül a kreativitás, a képzelőerő is kibontakozik. A szülőkkel közösen tudjuk a gyermeket terelgetni, hogy kiderüljön, a néptánc, a népzene, esetleg képzőművészet közül melyik az a terület, ahol jól érzi magát. Kezdetekben nagyon nehéz volt, mert minden új dolgot nehéz Szabadkán meghonosítani, így óvodás, illetve kisiskolás csoportokat szervezetten fogadunk, s ennek köszönhetően nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki ezekkel az intézményekkel. Azok a pedagógusok, akik sétálva eljutnak a Népkörig, a mai napig rendszeresen hozzák a gyerekeket a foglalkozásokra – részletezte Bodrogi Hajnalka.
Később, azt látván, hogy nagyon sok szülő pici babával is igényli a közösségi életet, babás foglalkozások, játszóházak alakultak ki, itt a csoportvezető Vataščin Balázs Emese, aki a várandósoknak jógát, pároknak szülésfelkészítőt tart.
– Ezek a szülők később a gyermekeikkel itt maradnak. Ahogy cseperednek, úgy tudunk nekik foglalkozásokat nyújtani, és a szülők nagyon szívesen visszahozzák a gyermekeket. A legújabb foglalkozás pedig az idegen nyelv ápolása. Környezetnyelvként a szerb nyelvet is bevezettük, ez nyári foglalkoztatóként működik, de állandó jelleggel most egy angol játszócsoport működik Gogolák Bencsik Nóra vezetésével. Angol népi játékokon keresztül ismerkednek a nyelvvel – mesélt az újonnan bevezetett programokról Hajnalka.
Az Aranykapu Játszóház a nyári szünet alatt sem tétlenkedik, hiszen három éve megrendezik az Aranykapu vakációt. Harminc gyermeket tudnak fogadni, heti két alkalommal. Foglalkozásokat, kirándulásokat szerveznek a környező tanyákra.
– Szintén a hagyományápolás és a természethez való visszanyúlás népszerűsítése a cél. A gyermekek azokból a dolgokból is jól tudnak játékszert készíteni, amelyek a környezetünkben vannak. Fontos, hogy sokat legyenek a friss levegőn, s nem okvetlenül a modern kor vívmányaival kell szórakoztatni őket. A népi gyermekjátékok mindenre megtanítják a gyermekeket, olyan készségekre, amelyek nélkül nem válnak egészséges felnőtté – mondta Bodrogi Hajnalka.