2024. április 26., péntek

A V4-ek kijózanítóan hatottak az EU-ra

Budapesten tárgyalt a magyar és a lengyel államfő

A visegrádi csoport (V4) jelentős mértékben segítette, hogy Európa, az EU mára kijózanodjon, és több, a migrációs válsággal kapcsolatos megállapítás mindenkinek evidencia legyen – mondta pénteken Áder János köztársasági elnök, miután lengyel kollégájával egyeztetett a budapesti Sándor-palotában.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

A magyar kormányfő kifejtette, „ma már evidencia európai politikai körökben, hogy Európa határait meg kell védeni, a migrációs hullámot Európa határainál fel kell tartóztatni” – hangsúlyozta. Az elmúlt időben jellemző hezitálásnak, tétovázásnak be kell fejeződnie, és ezt az EU legtöbb politikusa most már belátja. Közölte: a késlekedés súlyos milliárdokkal gyarapította az embercsempészek számláit, hiszen „ma sajnos hatalmas üzlet szerencsétlen emberek sorsából meggazdagodni”, így az embercsempészek mindent megtesznek, hogy új útvonalakat találjanak.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök arról beszélt, hogy a migrációs válság jelenleg az EU legkomolyabb problémája, a legfontosabb megoldandó kérdés. Ha nem születnek konkrét döntések, csak tovább mélyül a válság.

Fontos, hogy a szabadság, a schengeni övezet biztonsága megmaradjon Európában, és ez csak akkor lehetséges, ha az EU konkrét, határozott lépéseket tesz – mondta.