2024. május 5., vasárnap

Gyengítené a frankot a jegybank

Nem változtatott a negatív alapkamaton a svájci jegybank, ugyanakkor megerősítette hajlandóságát nyíltpiaci beavatkozásokra a „jelentősen túlértékelt” frank árfolyamának gyengítése érdekében.

A piaci várakozásoknak megfelelően a svájci jegybank (SNB) monetáris tanácsa csütörtöki ülésén nem változtatott a mínusz 0,75 százalékos betéti kamaton. A svájci frank árfolyama erősen túlértékelt – szögezi le a közlemény.

– A globális gazdasági kilátások kissé romlottak az elmúlt hónapokban, emellett a nemzetközi pénzpiacokon is fokozódott a volatilitás – fogalmaz az SNB indoklása, hangsúlyozva, hogy mindezek tükrében a negatív kamatláb és a jegybank beavatkozási készsége enyhíti a frankra ható nyomást, a jegybank monetáris politikája pedig hozzájárul az árak stabilizálásához és a gazdasági aktivitás élénkítéséhez.

Az SNB a decemberi mínusz 0,5 százalékról mínusz 0,8 százalékra csökkentette idei inflációs előrejelzését, a 2017-es inflációs előrejelzést pedig 0,1 százalékra mérsékelte 0,3 százalékról. A jegybank svájci gazdasági növekedési előrejelzését erre az évre 1,0–1,5 százalékra csökkentette az eddigi 1,5 százalékról.