2024. április 26., péntek

Energiatakarékos óvoda

Moholon megújult a Bóbita óvoda épülete

Tegnap Moholon Nenad Stanković tartományi energetikai titkár, Bilicki Zoltán adai polgármester és Nataša Popov, az adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Oktatási és Nevelési Intézmény igazgatója ünnepélyesen átadta a Bóbita óvoda felújított épületét. A felújítás fő célja az épület energiatakarékosságának növelése volt, amelynek során kicserélték a nyílászárókat, felújították a tetőszerkezetet, valamint elvégezték a létesítmény külső hőszigetelését. A beruházás 7,7 millió dinárba került, amelyből az óvoda sikeres pályázata alapján 5,2 millió dinárt finanszírozott a tartományi energetikai titkárság, a fennmaradó összeget Ada község önkormányzata biztosította. Az avatóünnepséget az óvodások alkalmi műsora tette ünnepélyesebbé, amelyen a szülők mellett részt vett az adai önkormányzatnak és a Čika Jova Zmaj óvodának a vezetősége.

Óvodaavató Moholon (Fotó: Csincsik Zsolt)

Óvodaavató Moholon (Fotó: Csincsik Zsolt)

Nenad Stanković tartományi energetikai titkár kiemelte, hogy a felújítási munkálatoknak köszönhetően az épület energiatakarékossága két kategóriával lett magasabb, és ezzel megfeleződik az energiafogyasztás. Nataša Popov óvodaigazgató elmondta, hogy az intézménynek 12 épülete van, amelyekben 29 csoport működik 451 gyerekkel. Kiemelte, hogy folytatják az épületek energiatakarékossá tételét, ezért szerdán benyújtották a pályázati dokumentációt a tartományi energetikai titkárságnál napkollektorok beszerzésére, amelyeket a moholi bölcsődére szerelnének föl, hogy takarékoskodjanak a villanyárammal.

Bilicki Zoltán polgármester elmondta, hogy az elmúlt időszakban felújították mind a tizenkét óvodai épületet, amelyek között a Bóbita óvoda volt az utolsó, illetve ezzel párhuzamosan renoválják az iskolaépületeket is.

– A célunk, hogy a gyermekek számára megfelelő körülményeket teremtsünk ezekben az intézményekben. Jól érezzék itt magukat, és egészséges körülmények között növekedjenek, illetve tanuljanak. A másodlagos cél a spórolás, ugyanis az ilyen jellegű felújítással jelentősen csökkenteni tudjuk az energiafogyasztást. Tizenkét óvodánk van, ez a költség ha összeadódik, akkor éves szinten igen jelentős összeget tesz ki, és az önkormányzat a megtakarításnak köszönhetően fennmaradt pénzt más célokra tudja fordítani – közölte Bilicki Zoltán.