2024. május 8., szerda

Szaúdi-thaiföldi gyémántviszály: a tolvaj szerzetesnek állt

A Szaúd-Arábia és Thaiföld között több mint 25 éve tartó gyémántviszályban újabb fordulat következett be, mivel a drágakövek tolvaja úgy határozott, hogy lemond világi életéről, és szerzetesnek áll - közölte csütörtökön a dpa német hírügynökség.

1989-ben Kriangkrai Tehamong takarítóként dolgozott az egyik szaúdi herceg palotájában, ahonnan több mint 17 millió euró értékben ékszereket tulajdonított el. Thaiföldre menekült, ahol rövid időn belül elfogták. A thaiföldi hatóságok lefoglalták a tolvaj zsákmányának nagyobb részét, majd visszaszolgáltatták.

A szaúdi herceg azonban később azt állította, hogy a visszakapott gyémántok csupán értéktelen hamisítványok. A thaiföldi hatóságok ezt cáfolták.

Három szaúdi diplomatát, akiket az eredeti kövek felkutatására küldtek, meggyilkoltak 1990-ben Bankokban, egy üzletember pedig eltűnt.

A szunnita királyság arra gyanakodott, hogy az ékszerek eltűnését övező összeesküvéshez a legmagasabb thaiföldi vezető köröknek is közük van. 2014-ben négy gyanúsított, köztük egy rendőrt is bizonyítékok hiányában felmentettek. Az ügy máig megoldatlan maradt, Kriangkrait ugyanakkor hazájában öt év börtönre ítélték a lopás miatt.

Az 1989-ben történt nagy port kavaró bűntény miatt Szaúd-Arábia máig nem küldött nagykövetet Thaiföldre.