2024. április 26., péntek

Gazdasági tanácsok a déli szomszédnak

Ülésezett a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság

Nyolcadszor ült össze a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság. Budapest legnagyobb hungarikum ajándékboltjában találkozott a magyar és a szerb mezőgazdasági miniszter és a két ország küldöttsége, hogy megtárgyalják az eddigi kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat, illetve hogy a jövőbeli célokról beszéljenek - adta hírül a Pannon RTV.

Budapesten találkozott Magyarország és Szerbia mezőgazdasági minisztere. A hungarikumok mellett szó esett Szerbia uniós csatlakozásáról, a jövőbeli közös projektekről és az együttműködés fontosságáról is. Fazekas Sándor magyar földművelésügyi miniszter kijelentette: „Van egy együttműködési lehetőség, akár harmadik piacokon is, hiszen ugyanabban az éghajlati övben hasonló termékeket állítunk elő. Szeretnénk minél több minőségi élelmiszert Szerbiába exportálni. Az ottani magyar lakosság is érdeklődést mutat ezen termékek iránt, de a szerb közönség is megbecsüli a hungarikumokat. Ennek is köszönhető, hogy több hungarikumüzlet is van már Szerbiában. Én örülök annak, ha ezt az együttműködést tudjuk folytatni.”

Magyarország tanácsokkal és segítséggel látja el déli szomszédját. A szerb mezőgazdasági miniszter kiemelte, Budapest már megtette azt az utat, amin most Belgrád halad, és Szerbia számára fontos Magyarország segítsége. Snežana Bogosavljević Bošković, mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter elmondta: „Magyarország előttünk fogadta el a földművesek programját. Ez most valósul meg. Mi nemrég fogadtuk el a törvényt, amellyel mi is megtehetjük majd, hogy az állami földterületek egy részét a kisgazdálkodóknak adjuk. Beszélgettünk erről, és arról is, hogyan harcolnak ők a természeti csapások ellen. Szó volt arról is, hogyan segítenek ők a saját földműveseiknek ilyen esetekben.”

A megbeszélésen a szerb küldöttség tagjaként részt vett Juhász Attila államtitkár is, aki a mezőgazdasággal foglalkozó munkacsoportot vezette. Sok mindenről egyeztettek, egyebek mellett arról, hogy közös jégvédelmi rendszert szeretnének kialakítani, valamint arról is, hogy a két országot GMO-mentes övezetté szeretnék tenni. Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár közölte: „Több olyan projektum lesz támogatva IPA EU-s alapokból, melyek a szerbiai állatorvosi igazgatóságnak a jobb kondicionálását segítik, hogy az még jobb szervezési szintre kerüljön. Továbbá fontos kiemelni azt, hogy szerbiai egyetemisták a magyarországi mezőgazdasági egyetemeken mesterfokú egyetemi képzés szintjén tudnak diplomát szerezni.”

Az üzleti fórumot is megnyitották, és összeültek a munkacsoportok is. Pénteken lesz a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság plenáris ülése, amelyet a két társelnök, Snežana Bogosavljević Bošković és Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter vezet. Az ülés végén kerül sor a közös együttműködési megállapodás aláírására.