2024. április 26., péntek

Március 15. határon és tengeren túl

A határokon túl is több helyszínen megemlékezéseket tartottak tegnap az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a tengeren túl is, mindenütt ahol magyarok nagyobb számban élnek.

Megemlékezés a székelyföldi Nyergestetőn (Fotó: MTI)

Megemlékezés a székelyföldi Nyergestetőn (Fotó: MTI)

A magyar nemzet összetartozásáról, Székelyföld autonómiaigényéről és élni akarásáról beszéltek kedden a Sepsiszentgyörgy új főterén rendezett március 15-ei ünnepség szónokai. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy tisztségéből felfüggesztett polgármestere arról beszélt: a székelység nem hagyhatja magát megfélemlíteni, ragaszkodnia kell szülőföldjéhez, az 1918-ban megígért autonómiához.

„Tapasztalhattuk a román állam kisebbségpolitikáját: eladták a szászokat, svábokat és a zsidókat, és arra számítottak, hogy mi majd elmegyünk magunktól. De minden gáncsoskodásuk ellenére itt vagyunk és az elmúlt tíz évben elkezdtünk újra jövőt tervezni és építeni magunknak: ezért próbálnak ismét szétverni minket”–

„Petőfi lelkesedésével, Széchenyi megfontoltságával és Kossuth tenni akarásával az elmúlt években olyan döntéseket hozott a magyar kormány, amelyekkel kivívta hazánk helyét Európában” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a romániai Székelykeresztúron. 

A minisztérium által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint hozzátette: a kormány rendbe tette és növekedési pályára állította a gazdaságot, valamint visszaadta a határainkon túl élő magyarságnak a nemzethez tartozás jogát. Varga Mihály annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a következő években Közép-Európában lesz az európai gazdasági növekedés központja, ezért a magyar kormány nagy figyelmet fordít a Kárpát-medencei régió gazdasági előrejutására, olyan együttműködés kialakítására, amely előnyös országaink számára.

Kárpátalján fennállása óta először ünnepelt együtt a két meghatározó kárpátaljai magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tegnap Beregszászon. A város központjában álló Petőfi-szobornál tartott ünnepségen a több mint ezer fős közönséget köszöntő beszédében Babják Zoltán, Beregszász polgármestere örömét fejezte ki, hogy „az idei évben a magyar szervezetek és a történelmi egyházak közös megemlékezésen juttatják el március 15-e üzenetét a beregszásziakhoz”. Ugyanakkor aggodalmának adott hangot a kárpátaljai magyarság körében fokozódó elvándorlás miatt, ami – mint fogalmazott – súlyos sebet ejt a kárpátaljai magyar egység érdekében eddig kifejtett munkán, „gyengíti érdekérvényesítő képességünket”.