2024. április 26., péntek

Példaértékű együttműködés

Szabadkán ül majd össze a magyar–szerb kisebbségi kormányközi vegyes bizottság

Öt év után várhatóan április elején ül össze a magyar–szerb kisebbségi vegyes bizottság, hogy a magyarországi szerbség, illetve a szerbiai magyarság megoldandó gondjairól tárgyaljon, jelentette be tegnap Nenad Ivanišević szociálpolitikai államtitkár, a szerb–magyar kisebbségi kormányközi vegyes bizottság szerb társelnöke Szabadkán, ahol Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével és Hajnal Jenővel, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével tárgyalt. A vegyes bizottság ülésének pontos időpontjáról szólva Ivanišević megjegyezte, folyamatban vannak az egyeztetések, de mivel Magyarországról és Szerbiából is igen magas rangú személyek és miniszterek fognak részt venni rajta, még nem tudni a pontos időpontot, de a találkozó helyszínéül mindenképpen Szabadkát javasolják. Az államtitkár elégedettségének adott hangot, hogy ma már nincsenek olyan nyílt kérdések, amelyek megnehezítenék a szerb kormány és a szerbiai magyar közösség viszonyát.

Pásztor István, Nenad Ivanišević és Hajnal Jenő (Fotó: Diósi Árpád)

Pásztor István, Nenad Ivanišević és Hajnal Jenő (Fotó: Diósi Árpád)

– Lényeges kiemelnünk, hogy amennyire fontos Szerbiának a magyarországi szerb közösség helyzete, ugyanannyira fontos számára a szerbiai magyar közösség és más nemzeti közösségek helyzete is. Ez alkalomból szeretném megköszönni a magyar kormánynak, hogy történelmi jelentőségű döntést hozott a szerb pravoszláv egyház vagyonának visszaszármaztatásáról és a magyarországi szerbek projektjeinek támogatásáról – hangsúlyozta Ivanišević, hozzátéve, hogy amennyiben a találkozó előtt valamiféle nyílt kérdés vetődne fel, biztos abban, hogy azt sikeresen meg is oldanák.

Pásztor István elmondta, hogy az elmúlt néhány évben a magyar–szerb viszonyok rengeteget fejlődtek, a jószomszédi viszony tekintetében Közép- és Kelet-Európában bármely országgal versenybe tudnának szállni. Hozzátette, amíg 7-8 évvel ezelőtt nagy gondot jelentettek a nemzeti alapon történő összetűzések, addig az utóbbi években ilyenekről már csak nagyon ritkán lehet hallani.

– Amióta kedvező irányban haladnak a két ország közötti viszonyok, azóta a nemzeti alapon történő konfliktusok, amelyek pár éve még jelen voltak a vajdasági életben és céljuk a feszültségkeltés volt, az utóbbi években eltűntek. Érdekünk, hogy ez így maradjon hosszú távon – mondta Pásztor István, aki szerint sikerült megoldani minden kulcsfontosságú és stratégiai kérdést is.

A szerb és a magyar kormány ezzel kapcsolatos kölcsönös elkötelezettségét bizonyítandó Pásztor kiemelte, hogy a belgrádi vezetés egy nappal a választások kiírása előtt fogadta el a kisebbségi akciótervet, amely kidolgozásában az MNT is oroszlánrészt vállalt, és amely az európai integrációs folyamatok során is fontos szerepet kap majd, valamint a magyar kormány is hasonló mértékű, stratégiailag fontos döntéseket hozott a magyarországi szerb kisebbségekre vonatkozóan.

Hajnal Jenő kiemelte, az államtitkár látogatásának legfontosabb mozzanata az volt, hogy az MNT-nek a tudtára adta: a vegyes bizottságban továbbra is számítanak rá, sőt fontos feladatot szánnak neki, valamint megbeszélték az együttműködés további módját is.

– A kisebbségi akcióterv kidolgozásával most kezdődik el egy folyamat, amely éveken át tart, ahol a kisebbségi érdekérvényesítés legfontosabb feladatait kell ellátnunk. A másik nagyon fontos dolog, hogy a szerb–magyar vegyes bizottságon belül a Magyar Nemzeti Tanács közvetlenül képviselteti magát – mondta Hajnal Jenő.

Végezetül megjegyezte, hogy ebben a példaértékű együttműködésben a kisebbségek már nem hídként, hanem közvetlen cselekvő munkatársakként tudnak részt venni és együttműködni.