2024. április 26., péntek

Ismét sztrájkolnak a FAP dolgozói

Még mindig nem sikerült kinevezni az új igazgatót

A priboji FAP gépjárműgyár dolgozói ismét általános sztrájkba léptek, mivel a szerb kormány nem tartotta be az ígéretét, hogy kinevezze az új vezérigazgatót a vállalat élére.
Mint ismeretes, a Željko Sertić gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélések szerint március 10-ig ki kellett volna nevezni a FAP új vezérigazgatóját, de erre nem került sor, ezért sztrájkba léptünk – nyilatkozta Miroslav Mršević, a gépjárműgyár sztrájkbizottságának elnöke. Szerinte a kormányból olyan magyarázattal álltak elő hogy a kormány jelöltjei elutasították az ajánlatot, így tovább keresik a legjobb megoldást.

– Türelmet kérnek tőlünk, de nekünk nincs időnk, hiszen a gyár sorsáról van szó és arról a 650 emberről, aki ott dolgozik. Fontos számunkra, hogy a kormány kinevezze az új igazgatót, mivel ez lenne a jele annak, hogy május 31-e után nem zárják be a gyárat, ugyanis akkor szűnik meg a hitelezők elleni állami védelem – mondta Mršević.
A FAP dolgozóinak a sztrájkja február 23-án kezdődött, majd március 3-án felfüggesztették a tiltakozást, miután sikerült megállapodni a kormány képviselőivel az elmaradt bérek kifizetéséről és a gyár új vezetőségének kinevezéséről. Azóta a kilenc kifizetetlen havi bérből kettőt fizettek ki.