2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS – EURÓPA-BAJNOKSÁG, RIGA

Hihetetlen szerbiai sikerek!

A hattagú csapatból hárman döntőt birkóztak, ketten pedig a bronzért küzdöttek

Csak a sportág legjobb tudói és kísérői emlékeznek arra, hogy a 70-es években volt egy modenai Eb, amelyet valamilyen okokból bojkottált a keleti blokk, így a jugoszláv versenyzők szinte minden súlycsoportban érdekeltek voltak, és érem is született jócskán. Nos, nyilván azóta nem volt olyan – de Szerbia függetlensége óta biztosan nem –, hogy ebből a térségből három döntőse legyen a csapatnak, ketten pedig a bronzéremért küzdjenek!

Márpedig ez történt meg most a Rigában zajló felnőtt-Európa-bajnokságon, ahol a csupán hattagú kötöttfogású szerbiai csapatból öten voltak érdekeltek valamely érem megszerzésében, köztük a három zentai, Nemes Viktor, Frísz Krisztián és Báló Petar is. A sort az 59 kg-os Frísz kezdte meg, aki előbb a bolgár Kraszimirovot verte 6:0-ra, majd a török Saglamot 4:1-re, amikor rászaladt a súlycsoport legjobbjára, az orosz Szemenovra, és technikai tussal kapott ki tőle. Sajnos, a bronzmeccsen is hasonló módon kapott ki a moldovai Iszlamovtól, de a veterán versenyzőnkkel kapcsolatosan mindez jó hír a közelgő olimpiai selejtezőket illetően. Mindjárt utána a 2014-es világbajnokunk, Davor Štefanek következett, aki renoméjához méltóan a döntőig verekedte magát (a magyar Jager ellen 5:4, az azeri Mammadov ellen 9:0, a litván Venckaitis ellen 6:1), de ott nem bírt a világbajnok orosz Albijevvel, aki 9:0-ra nyert ellene. A szabadkai fiatalemberrel kapcsolatban azonban meg kell említeni, mivel neki már megvan az olimpiai vízuma, felkészülésben egész más utakon jár, mint a többiek, s nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy csak félig felkészülten indult el az Eb-n.

A csattanó vasárnap következett: Aleksandar Maksimović (71 kg) és Nemes Viktor (75 kg) révén újabb két döntősünk volt, s a 85 kg-os súlycsoportban Báló Petar a vigaszágra került, de ott a lengyel Michalik (is) sokkal jobb volt nála, 8:0-ra, technikai tussal nyert.

Késő délután aztán nagy izgalommal vártuk a két döntősünk küzdelmét. A belgrádi fiú borzasztó nehéz ágon került a fináléba, hiszen a rajton a világérmes svéd Tallrothtal kezdett (3:3), majd a több nagyversenyen is érmet szerzett azeri Alijevet kellett legyőznie (3:1), a döntőért pedig a török Özelt verte meg szorosan, 2:1-re. Ez a rögös, de figyelemre méltó menetelés mintha elvette volna az erejét, mert a döntőben nem sok mindent tudott felmutatni az örmény Boranyan ellen, akit majdnem megpörgetett, de ellenfele megkontrázta ezt az akciót, s innentől kezdve eldőlt az arany sorsa (0:3). Boranyannak ez a második Eb-aranya.

A zentai birkózás legújabb fényes csillaga, Nemes Viktor az elutazás előtt újságírói kérdésre nevéhez méltó módon egyszerűen azt válaszolta: „Európa-bajnok leszek!” Lehet, hogy egy páran megmosolyogták a fiatalember kijelentését, de Viktor teljesen komolyan gondolta azt, amit mondott, mert tavaly megnyerte az U23-as Eb-t, az Európai Játékokon ezüstérmes lett, s – ahogy fogalmazott – nem fél senkitől, és hisz a felkészülésen elvégzett munkában. Nos, ezek után nemcsak Szerbiában, hanem a világ bármely pontján odafigyelnek majd arra, mit is mondanak Zentáról, mert Viktor a román Cojocarun (6:0), a magyar Szabón (3:0) és a másik jó ismerős és kellemetlen horvát Žugaljon (3:3) keresztüljutva ért a döntő küzdelemig, ahol a grúz Datunasvili várt rá, aki a múltban egyszer már legyőzte, de az 80 kg-ban volt, így nagyon vártuk, Viktor visszavághat-e a könnyebb kategóriában. A meccs elején Viktor nagyon összeszedettnek és elszántnak látszott, ő is volt az aktívabb, így a grúzt leküldték a szőnyegre, de Viki nem tudott mit kezdeni vele, Datunasvili pedig továbbra is csak lapított, majd megfejelte a zentait, aki megkapta az első pontot. A szőnyegen azonban ezúttal sem történt semmi, s így múlt el az első menet. A második menetben ismét Viktor felkészültsége érvényesült, megkapta a második pontját is, és innentől kezdve úgy tűnt, nincs menekvése a grúznak. Viktor egyszerűen jobban felkészült birkózó e pillanatban, de a grúz megvárta a pillanatát, háromnegyed perccel a vége előtt elég várható módon leküldték Nemest is, és ellenfele valahogy kimozdította egyensúlyából. 2:2-nél Viktor még próbálkozott, de ez kicsúszott a kezéből, az eredmény a grúznak kedvezett, aki a 2013-as ezüstjét váltotta fel aranyra. Egy kis tapasztalatlanság? Egy pillanat figyelmetlenség? Mindegy, Viktor bebizonyította, hogy a kontinens egyik legjobbja, ő a mi bajnokunk, s türelmetlenül várjuk április közepét, mert hisszük, hogy Nagybecskereken bebiztosíthatja az olimpiai vízumot, s az legalább akkora siker, mint ez az ezüstérem.

Szerbia tehát három ezüsttel zárt, s ezzel igen előkelő helyet foglalt el a nemzetek rangsorában. A listát lapzártánkig nem adták ki.

Még néhány érdekesség: a kötöttfogás első napján a magyar versenyzők elég gyalázatosan szerepeltek, vasárnapra azonban feljavultak, s Korpási Bálint (71 kg) és Szabó László (75 kg) révén két bronzérmet szereztek. A 98 kg-os súlycsoportban kikapott az utóbbi évek legjobbja e kategóriában, az örmény Artur Aleksanyan. Legyőzője az orosz Nyikita Melnyikov. A 130 kg-os súlycsoportban a török Riza Kayaalp hatodik alkalommal nyerte meg a kontinensbajnokságot…

Bajnokok, szabadfogás 70 kg: Magomedmurad Gadzsiev (lengyel). 125 kg: Geno Petriasvili (grúz). A fogásnem csapatpontversenyében: 1. Grúzia 59, 2. Oroszország 54, 3. Ukrajna 51… 12. Magyarország 11 pont stb.

Nők, 58 kg: Natalja Szinisin (azeri). 69 kg: Marija Mamasuk (fehérorosz). A fogásnem csapatpontversenyében: 1. Ukrajna 59, 2. Fehéroroszország 49, 3. Oroszország 43… 6. Magyarország 27 pont stb.

Kötöttfogás, 59 kg: Mingijan Szemenov (orosz)… 5. Frísz Krisztián (szerbiai). 66 kg: Iszlam-Beka Albijev (orosz), 2. Davor Štefanek (szerbiai). 71 kg: Varsam Boranyan (örmény), 2. Aleksandar Maksimović (szerbiai). 75 kg: Zurabi Datunasvili (grúz), 2. Nemes Viktor (szerbiai). 80 kg: Pascal Eisele (német). 85 kg: Zhan Beleniuk (ukrán)… 22. Báló Petar (szerbiai). 98 kg: Nyikita Melnyikov (orosz). 130 kg: Riza Kayaalp (török)… 12. Nemanja Pavlović (szerbiai).