2024. április 26., péntek
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Ismét elkiabálták

A székely szabadság napján szervezett marosvásárhelyi tüntetés következmények és incidensek nélkül ért véget. A szervezőket mégis megbírságolhatják.

Negyvenezer tüntetőt vártak csütörtök délután a Székely Szabadság Napján szervezett autonómia tüntetésre. Végül a hatóságok szerint 4-5 ezren, a szervezők szerint 15 ezren vettek részt.

A tüntetők a kormánymegbízott hivatala elé vonultak (Fotó: MTI)

A tüntetők a kormánymegbízott hivatala elé vonultak (Fotó: MTI)

Rengeteg rendőr és csendőr, s minden bizonnyal titkosszolgálatis füle hallatára a főszervező Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke felolvasta azt a kiáltványt, amelyben Székelyföld területi autonómiáját és az erről szóló párbeszéd elindítását követelik.

A közfelkiáltással elfogadott kiáltványban a tüntetés résztvevői követelték, hogy a történelmi Székelyföld alkosson sajátos hatáskörökkel felruházott önálló fejlesztési és közigazgatási régiót, és ezt a közjogi státuszt Székelyföld autonómiastatútuma szavatolja. Kezdeményezték, hogy a kormány folytasson párbeszédet Székelyföld jogállásáról a Székely Nemzeti Tanáccsal és a székely önkormányzatokkal. (Aminek egyik akadálya – a román kormány feltételezett, ám eddig ritkán tapasztalt jóindulata ellenére is az lenne –, hogy az SZNT jogilag be nem jegyzett szervezet, azaz nem is létezik.)

„Románia nem veszi figyelembe saját állampolgárainak demokratikusan kinyilvánított akaratát. Mi több, a hatóság nyílt vagy burkolt formában támadja közösségünk választott vezetőit, szimbólumainkat, tényleges és szimbolikus gesztusokkal, megkérdőjelezhető jogi eljárásokkal, a diktatúrára jellemző intézkedések egész sorával kíván félelmet kelteni, eltántorítani követeléseinktől. Korlátozza a szólásszabadságot, a szabad gyülekezéshez való jogunkat” – áll a kiáltványban.

Tőkés László, a FIDESZ EP-képviselője beszédében román–magyar kerekasztalt sürgetett autonómiaügyben. Figyelmeztetett: a románok és magyarok is kisebbségbe kerülhetnek a saját hazájukban, az európai nemzetek pedig a saját kontinensükön, ha nem becsülik jobban a szülőföldjüket. „Nem vagyunk migránsok, tősgyökeres nép vagyunk!” – mondta Tőkés László.

A tüntetésnek két külföldi vendége is volt. A Katalán Demokratikus Konvergencia Párt külügyi kabinetvezetője, Marc Gafaro i Monjó magyarul köszöntötte az egybegyűlteket, majd hangsúlyozta: fontos, hogy az etnikai közösségek kölcsönös bizalommal forduljanak egymáshoz, különben nincs békés együttélés. Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség flamand igazgatója sajnálatát fejezte ki, hogy minden évben szót kell emelnie a székely kisebbség védelmében.

A résztvevők a város főterére, a kormánymegbízott hivatala elé vonultak. „Autonómiát!, Itthon vagyunk!, Vesszen Trianon!” – skandálták. Majd a tüntetés incidensek nélkül véget ért.

Pénteken a Maros megyei csendőrség jelezte: akár tízezer lejes pénzbírságot is kiróhat a felvonulás szervezőire. Ciprian Căluşer, a Maros megyei csendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint a székely vértanúk obeliszkjénél lezajlott megemlékezésre volt hatósági engedély, ám a felvonulásra nem.

Nagy a valószínűsége, hogy a bírság lesz az egyetlen következménye a kevés erdélyi magyart megmozgató tüntetésnek. A román sajtó elhallgatta, s a kormány is valószínűleg elengedi a füle mellett a Székely Nemzeti Tanács követeléseit.

A jövőben aztán ismét megtarthatják a tüntetést azok, akik továbbra is úgy gondolják: az autonómiát nem építeni, hanem elkiabálni kell.