2024. április 26., péntek

Nők!

Raffay Endre művészettörténész előadása Topolyán

Az Arcus Környezetvédő Egyesület és a topolyai Művelődési Ház közös szervezésében megvalósuló Topolyai Téli Esték elnevezésű előadássorozat hatodik estjén, nőnapon a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Művészettörténeti Tanszékének vezetője, a Képzőművészeti Intézet igazgatója, dr. habil. Raffay Endre PhD művészettörténész tartott előadást amelynek címe Nők! Fekve és festve, ülve és állva. Nők padlón, falon és mindenütt volt, ezzel is kapcsolódva a rendezvény dátumához, március nyolcadikához. Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatója köszöntőszavaiból megtudhattuk, hogy a neves művészettörténész először látogatott városunkba, és a szervezők szerették volna, ha ezen a napon alkalomhoz illő előadás hangzana el. Ez meg is történt, bár mint ahogy Raffay elmondta, az ő kutatási területe elsősorban a középkori kultúra, azon belül is főleg az építészet. Az előadásának kiindulópontja az volt, hogy a nők ábrázolása igen változatos, és az idők folyamán folyamatosan változott a megítélésük is. A prezentáció képanyagát figyelve betekintést nyerhettünk ebbe a változatosságba, és az előadás ismertetése helyett csak tételesen felsorolnám annak anyagát, hogy az olvasó ezen keresztül nyerjen betekintést a női princípium Raffay szerinti bemutatásába.

Raffay Endre Fotó: Benedek Miklós

Raffay Endre Fotó: Benedek Miklós

Nők! Az ókortól napjainkig. A hellén kultúrában, a latin műveltségben, a Bibliában, a középkorban, a reneszánszban, a barokkban, a rokokóban, a romantikában, impresszionista festményen, napjainkban.

Nők! Festményeken, szobrokként, freskókon, filmeken, vázadíszen, táblaképen, padlómozaikon, zsolnai kerámiában.

Nők! Lányok, jegyesek, menyasszonyok, feleségek, szeretők, fiatalok, öregek, özvegyek, elhagyottak, házasságtörők, kacérak, szerények, züllöttek, határozottak.

Nők! Hétköznapiak, cselédek, akrobaták, hősnők, királynők, császárnők, istennők, szörnyetegek, múzsák, gráciák.

Nők! Húgok, nővérek, anyák, nagyanyák.

Nők! Diana, Euridiké, Beatrice, Szűz Mária, Szent Anna, Judit, Szapphó, Nofertiti, Kleopátra, Galatea, Héra, Athéné, Afrodité, Artemisz, Hestia, Putifárné, Dido, Pszükhé, Borgia Lucretia, Medusa, Willendorfi Vénusz.

És a végkövetkeztetés? A művészet is nőnemű. Bármit is ábrázoljunk a művészet nyelvén, valójában a nőkről beszélünk, és a Téli Esték nagyszámú közönsége Raffay Endre művészettörténész előadását követően, az est folyamán a nőkről beszélt, hisz a nagy mennyiségű információt nem volt egyszerű feldolgozni. A rendezvényre ellátogató nők a mindenkinek kijáró virág mellé tehát önmagukat is megkapták, számtalan formában.

A Topolyai Téli Esték a jövő kedden folytatódik, amikor is bizonyítandó hogy az előadások tematikája milyen széles palettán mozog, dr. Gallé László Széchenyi-díjas biológus, a Szegedi Tudományegyetem Ökológia tanszékének tanára tart előadást Rövid látogatás a hangyák világában címmel, ami a művészettörténetet követően az élettan vizeire vezet bennünket.