2024. április 26., péntek

Szerbia irányába indulhattak a megszökött bevándorlók

Aleksandar Vulin: Az országban rekedt migránsok menedéket kérhetnek, vagy visszatérhetnek hazájukba

A migránsok balkáni útvonalának lezárását követően Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter szerint az a legfontosabb, hogy az egész világ lássa Szerbia magatartását, a migránsokkal szembeni viszonyulását.

Vulin a NATO parlamenti közgyűlésének képviselőivel látogatott el az adaševci befogadóközpontba, ahol 344 migránst szállásoltak el. Mint azt Vulin aláhúzta, nem Szerbia váltotta ki a menekültválságot és nem is Szerbia fogja megoldani ezt a válságot. Szerbia egységes megoldás kidolgozásában érdekelt, viszont amíg ez nem születik meg, addig a migránsok útvonalán elhelyezkedő többi ország intézkedéseihez igazodik, nyomatékosította.

A folytatásban arról beszélt, hogy a migránsok, akik a horvát és a szlovén beutazási szabályok szigorítása miatt Szerbiában rekedtek, minden további nélkül menedékért folyamodhatnak az országban. Amíg nem fejeződik be a hivatalos eljárás, addig minden lehetséges segítséget és ellátást megkapnak az országban, fűzte hozzá a miniszter, mondván: akik nem kívánnak menedéket kérni Szerbiában, azok a nemzetközi szervezetek segítségével visszatérhetnek hazájukba, vagy az első biztonságos országba, ahová hazájukból elmenekültek.

A balkáni útvonal lezárását követően többen is arra figyelmeztettek, hogy a migránsok ismét kifejezettebben vehetik igénybe az embercsempészek szolgáltatásait, és vagy a régi, vagy új útvonalakon próbálhatnak meg törvénytelenül eljutni a nyugat-európai országokba. Sokan azzal kapcsolatban is aggodalmuknak adtak hangot, hogy mi lesz akkor, ha a Görögország és Macedónia, illetve a Macedónia és Szerbia között, a senkiföldjén rekedt menekültek elveszítik türelmüket. A szerb határhoz közel fekvő macedóniai Tabanovciban tegnap éppen ez következett be, vagyis a migránsok elveszítették türelmüket: a helyi befogadóközpontból 40 migráns egyszerűen továbbállt.

A Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint a 22 afgán és 18 iraki bevándorló kihasználta az áramkiesést a központban, és ismeretlen helyre távoztak. A feltételezések szerint a szerb határ irányába indulhattak meg. Az esettel kapcsolatban Nebojša Stefanović belügyminiszter megerősítette, hogy a szerb határrendészet munkatársai azonnal a Szerbia és Macedónia, valamint a Szerbia és Bulgária közötti határvonalra indultak, tegnap késő délutánig azonban nem bukkantak a migránsok nyomára.

Tabanovciban a befogadóközpontban tegnapig 1421 bevándorló tartózkodott. Legtöbbjük afgán állampolgár, akik már három héttel ezelőtt Macedóniában rekedtek. Az SZRTV értesülései szerint a migránsok egyre feszültebbek és türelmetlenebbek. Több alkalommal is éhségsztrájkot, valamint a nemzetközi vasúti forgalom akadályozását helyezték kilátásba. Természetesen azt követelik, hogy tovább utazhassanak Nyugat-Európa irányába.