2024. május 5., vasárnap

Nőnap egy kicsit másképp

Az újvidéki SOS Női Központ utcai akciót szervezett március 8-a alkalmából

Napjaink felvilágosult társadalmában gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni a nőnap lényegéről, 1857-ről, amikor is március 8-án több mint negyvenezer nő vonult ki New York utcáira és sztrájkolt az egyenlő jogokért, bérért, a munkaidő csökkentéséért. Többek között ezzel az üzenettel szervezett utcai akciót az újvidéki SOS Női Központ (SOS Ženski centar) a Vojvodina Sport- és Üzletközpont épülete előtt, az volt a céljuk, hogy felhívják a lakosság figyelmét a nők ellen elkövetett erőszakos cselekményekre, valamint a nemzetközi nőnap eredeti üzenetére, amely magába foglalja a nőknek a mai napig tartó, egyenlő jogokért vívott harcát. A szervezet az akcióval szeretett volna rámutatni arra is, hogy létezik egy olyan, ingyenes segítséget nyújtó szervezet, ahová a bántalmazott nők bármikor fordulhatnak. Ivana Perić, az SOS Női Központ önkéntese az akcióról elmondta lapunknak, hogy a központ önkéntesei információkkal szolgáltak az érdeklődőknek.

Kis Laura felvétele

Kis Laura felvétele

Az SOS Női Központ részét képezi az SOS telefon Vajdaság hálózatot alkotó szervezeteinek. Az erőszak által veszélyeztetett nők számára az effajta telefonos szolgáltatás, illetve személyes segítségnyújtás a Vajdaság területén tevékenykedő öt nőszervezet kezdeményezésének eredménye. Újvidéken az SOS Női Központ az egyetlen olyan nonprofit szervezet, amely közvetlenül küzd a nők bántalmazása ellen. A segítségnyújtás kiterjed a családon belüli és a partneri erőszak számos formájára, ily módon pedig közvetetten hozzájárulnak a gyermekek védelméhez is. Tevékenységük a nemi alapon történő erőszak valamennyi formájának megelőzésére irányul. Ennek érdekében a nők számára informatív jellegű, emocionális, pszichológiai, jogi és szociális segítséget nyújtanak személyes konzultáció útján, valamint a 021/422-740 telefonszámon. A szolgáltatások igénybevevőinek ingyenes lelki segélyt biztosítanak, és igyekeznek szükséges információkat nyújtani az erőszakhelyzetből való kilépési lehetőségekről. Erre a fajta, nőknek történő segítségnyújtásra mindenki jogosult, aki kilépett az erőszakkal fenyegetett helyzetéből, illetve további lépéseikhez, életük felépítéséhez szolgál segítségül. Az SOS Női Központ munkájának alapelvét képezi a nők biztonsága, anonimitása, illetve önálló döntéseik tiszteletben tartása.

Önkéntes szervezet lévén, a központban az idén is megszervezik a leendő önkénteseik képzését. A pályázat március 20-ig lesz nyitva, várják a hölgyek jelentkezését a sosvolonterka@gmail.com e-mail-címen, ahol minden további szükséges információt megkapnak. A képzésre bármilyen képzettséggel rendelkező, 18 évnél idősebb hölgyek jelentkezését várják.