2024. április 26., péntek

A reformok nem adhatók fel

Elkezdődött a Kopaoniki Üzleti Fórum

Tegnap megkezdődött Kopaonikon a sorrendben 23-dik Üzleti Forum, amelyet szerb Davosként is emlegetnek. A három napos konferencián Aleksandar Vučić, Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Kori Udovički, Željko Sertić, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić miniszterek mellett részt vesznek az Egyesült Államok, Németország, Ausztria, Olaszország nagykövetei, Montenegró, Horvátország, Macedónia és a Boszniai Szerb Köztársaság gazdasági kamaráinak képviselői. A szerbiai gazdasági- és bank szféra színe-java is jelen van a konferencián. Az üzleti forum központi témája a megkezdett reformok voltak, de a dél-szerbiai áradások is helyet kaptak. Egyébként, a résztvevőket tegnap Kopaonikon fél méteres hó várta.

A Kopaoniki Üzleti Forumot Aleksandar Vučić miniszterelnök nyitotta meg, aki az elmúlt hónapok gazdasági döntéseit elemezve a Szerbiai Telekom sikertelen eladására is kitért. Most már úgy fogalmazott, hogy nem biztos abban, hogy jó lépés volt nem privatizálni a Telekomot. Mint kifejtette, a döntésben egyaránt közrejátszott a politika és a nyilvánosság által gyakorolt nyomás is.
Azok akik az eladás mellett érveltek nem voltak elég egységesek és kevesellték az árat. Ezek a személyek szörnyen árnak nevezték a 2011-ben felkínált 1,1 milliárd eurót, később a 2 milliárd eurót is kevesellték. Most már nincs visszaút és arra kell törekednünk, hogy kisebbségi részvénytulajdonosokat találjunk és a Telekom lépést tudjon tartani a világban uralkozdó trendekkel nyilatkozta Vučić az üzleti fórumon.

KÖVETKEZIK AZ IMF-TÁRGYALÁSOK NEHEZE
A Kopaonik üzleti fórumon a miniszterelnök elmondta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötött készenléti hitelcsomag sorrendben ötödik felülbírálása az egyezség legnehezebb része lesz. Vučić rámutatott, hogy 2011-ben az IMF-küldöttség nagyon rövid idő alatt elhagyta Szerbiát, de most már a negyedik felülbíráláskor is elégedetten távozott. A soron következő látogatás kedvező végkimenetele garancia lenne arra, hogy az ország jó úton halad, de ahhoz a kormány hatalmas támogatására lesz szükség –, tette hozzá a miniszterelnök.

MEGFELEZETT KAMATOK, ALACSONY INFLÁCIÓ

Beograd, 08.03.2016. -Premijer Srbije Aleksandar Vucic govorio je na otvaranju "Kopaonik biznis foruma 2016", danas u Kongresnom centru Kopaonik.      (BETAPHOTO/vLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Jorgovanka Tabaković a Szerb Nemzeti Bank kormányzója az üzleti fórumon arról beszélt, hogy a dináralapú lakossági hitelek kamatai 2013 óta megfeleződtek.
2013. szeptembere és 2015. januárja között a bankok a dináralapú hiteleket a gazdaság számára 11,7 százalékkal 5,9 százalékra csökkentették, míg a lakosság számára átlagosan 7,9 százalékkal 12,1 százalékra csökkentették. Nem elhanyagolandó eredmény, hogy 2013 szeptembere óta a kamatok megfeleződtek. A kamotok csökkenése a pénzügyi konszolidáció eredményeként könyvelhető el, mivel Szerb Nemzeti Banknak lehetősége nyílt az enyhébb monetáris politikagyakorlására részletezte Tabaković.
A bankkormányzó szerint Szerbiában az infláció továbbra is alacsony és stabil marad, amely a monetáris politika megfelelő intézkedéseinek köszönhető. Tabaković rámutatott arra, hogy 2012. októbere óta az infláció 12,9 százalékot tett ki, mostanra pedig kb. 2 százalék körül mozog. Az idén várhatóan alacsony szinten marad az infláció, amely fontos feltétele a fizetések és nyugdíjak reális értékének megőrzésében, szögezte le a bankkormányzó.

AMIT LEHET, PRIVATIZÁLNI KELL!
Aleksandar Vlahović, a Szerbiai Közgazdászok Szövetségének elnöke az üzleti fórumon elmondta, hogy tavaly Szerbiában a külföldi beruházások elérték az 1,75 milliárd eurót, amely az elmúlt három év ben a legjobb eredmény. Vlahović felszólalásában dícsérte a kormány bátor reformintézkedéseit, amelyeknek köszönhetően csökkent a fiskális deficit, rendeződött a közfinanszírozás és növekedett a gazdaság.
A közvállalatokat át kellene alakítani és amelyiket csak lehetséges privatizálni kell. A fizetések és nyugdíjak csökkentetése, valamint az egyéb takarékoskodási intézkedések ellenére az államadósság tovább növekedett, amelynek a megállításához további megszorítások szükségesek. Nagyon alacsony szinten van a gazdasági növekedés, a 2008. és 2014. között mindössze 0,3 százalékos, miközben az államadósság erőteljesen növekedett. A 2012-es és 2013-as sikertelen fiskális konszolidációt követően csak tovább nőtt az államadósság, viszont a jelenlegi kormány tavaly alkalmazott megtakarítási stratégiájának eredményei nyilvánvalóak mutatott rá Vlahović.

A SRBIJAGAS JOBBAN TELJESÍT
A Srbijagasban uralkodó állapotok tízszer jobbak mint amilyen voltak, részben annak köszönhetően, hogy az állam visszafizette a NIS és a Gazprom iránti tartozásokat –, jelentette ki Aleksandar Vučić az üzleti fórumon. A Srbijagas pénzügyeinek rendezésére fordított eszközök miatt a GDP deficitje a várt 3,1 százalék helyett 3,7 százalék lett, mondta a miniszterelnök.
Ebben az évben remélem, hogy nem csupán 1,75 százalékos növekedés vár a szerbiai gazdaságban, ahogy azt az IMF-el és a Világbankkal megkötött szerződések előírják. A tervek szerint nagyobb privatizációkra is sor kerülhet idén és így az év utolsó negyedében nagyobb gazdasági növekedés várható. Az építőipar 11 százalékot növekedett, a feldolgozóipar pedig 5,3 százalékkal növekedett. Tovább kell javítani az üzleti légkört, hogy még több külföldi befektető jöjjön az országba, de ehhez elengedhetetlen az igazságügyi rendszer megreformálása Vučić.

NEM TÉRHETÜNK VISSZA A SZOCIALIZMUSBA

Dušan Vujović pénzügyminiszter az üzleti fórumon történő felszólalásában kitért arra, hogy a reformok feladása rossz döntés lenne és még nagyobb kiadásokkal járna. A reformokkal mindenki nyer, kivéve azok akik kerülik a munkát, tette hozzá a pénzügyminiszter.
Nem térhetünk vissza a szocialimushoz és nem terhelhetjük az államot kifizethetetlen kölcsönökkel és deficittel. Az a cél, hogy 2018-ig megszüntessük a deficitet és az államadósságot elfogadahtó szintre csökkentsük. A kiadások ellenőrzésével javítottuk az üzleti légkört és így másfél év alatt 2,9 százalékkal csökkentettük a deficitet, amely egy nagyszerű eredmény jelentette ki Dušan Vujović.