2024. április 25., csütörtök

Aggodalmát fejezte ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a megállapodással kapcsolatban

Aggodalmát fejezte ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezeléséről született megállapodással kapcsolatban, mert úgy véli: egyes országok állampolgárai nem kapnak megfelelő védelmet az egyik országból a másikba történő áttelepítés során.

Vincent Cochetel, a UNHCR európai igazgatója a svájci RTS rádióban arról beszélt, hogy igen alacsony, mintegy három százalékos Törökország befogadási rátája az Afganisztánból, Irakból és Irakból érkezett menekültek tekintetében.

- Visszaküldeni Törökországba olyan embereket, akik ott nem kapnak védelmet, számos problémát vet fel a nemzetközi és az európai jog szempontjából - mondta.

Reményét fejezte ki egyben, hogy a következő tíz napban, a következő uniós csúcsig pótlólagos garanciákat vezetnek be annak érdekében, hogy a Törökországba visszaküldött embereknek egyéni vizsgálat keretében bírálják el menedékkérelmét.

- Törvényes garanciákra van szükség, amelyek szabályozzák azt a mechanizmust, amelynek során a menedékkérelem elbírálásának felelőssége egyik országról a másikra száll - fejtette ki Cochetel.

Az UNHCR európai igazgatója úgy vélekedett, hogy "nagyon alacsony szintű" Európa elkötelezettsége a menekültek befogadása mellett.