2024. április 26., péntek

„A NATO-ról csakis a nép dönthet”

Tomislav Nikolić kétli, hogy egy népszavazáson a többség támogatná Szerbia NATO-tagságát

Tomislav Nikolić köztársasági elnök álláspontja szerint egy olyan fontos kérdésről, mint Szerbia esetleges NATO-csatlakozása, az ország lakosságának kell döntenie népszavazáson. Elmondása szerint abban viszont erősen kételkedik, hogy a többség támogatná az ország csatlakozását a szervezethez.

A különböző megállapodásokról nem szükséges népszavazáson dönteni, az ország NATO-csatlakozása azonban más, nyomatékosította a hivatalos moszkvai látogatásra készülő Nikolić az orosz Tass hírügynökségnek nyilatkozva.

Értékelése szerint előre ismeretes lenne egy ilyen népszavazás eredménye, hiszen a szerbiai lakosság túlnyomó többsége nem támogatja az ország NATO-tagságát. Az államfő elmondása szerint az még semmit nem jelent, hogy a Szerbia és a NATO közötti megállapodás értelmében a szervezet 10-15 tisztségviselője – akik fegyverek megsemmisítésének előkészítésében vesznek részt Szerbiában – diplomáciai immunitást fognak élvezni.

Ami pedig a niši orosz Rendkívüli Helyzetek Központját illeti, Oroszország elszalasztotta a lehetőséget, hogy a központ munkatársai ugyanazt a státuszt élvezzék, mint a NATO katonák Szerbiában. Amikor Szerbia és Oroszország aláírták a megállapodást a taposóaknák eltávolításáról, az orosz fél ugyanazt a státuszt kérhette volna állampolgárai számára, mint amelyiket az USA kért, magyarázta Nikolić, hozzátéve: „Meglátjuk, hogy mi lesz a szóban forgó központtal, annak státuszával. Erről is beszélgetni fogok Vlagyimir Putyinnal.”